Legyen nő és minimum 160 centi magas – Így toboroznak filippínó vendégmunkásokat a magyar gyárakba

 Hirdetésekben toborozzák a magyarországi munkavállalókat a délkelet-ázsiai szigetországban.

2024. január 12., 12:59

Szerző:

A délkelet-ázsiai országban a toborzóirodák egyre gyakrabban keresnek munkásokat Magyarországra. Ilyen iroda a Peridot International Resources privát munkaerő-közvetítő ügynökség is, amely 2001-es megalakulása óta filippínó szakembereket, munkásokat küldött már Magyarország is – írja a Vg

A cég közösségi oldalán közzé tett álláshirdetésben – melyben kizárólag nőket toboroznak – a vendégmunkásoknak az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • érettségi;
  • minimum 160 centi magasság;
  • szakmai tapasztalat, különösen az autóipar területén;
  • jó kommunikációs képesség.

A cég korábbi felhívásában, az Adventor Hotelbe pultost, karbantartót, a WHC Személyzeti Szolgáltató Kft. részére péket, de konyhai kisegítőt és takarítót is toboroztak. A lap arról számol be, hogy a vendégmunkások a zalaegerszegi gyárban 220 ezret, a Samsungnál 300 és 350 ezer forint közötti havi fizetést kapnak. A vendégmunkások itteni tartózkodásának költségeit a cégek állják, tehát szállásra, étkezésre, utazásra nem kell költeniük. 

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár szerint jelenleg több mint 10 ezer filippínó vendégmunkás dolgozik nálunk, ami azt is jelenti, hogy 2022-höz képest a számuk tavaly megháromszorozódott – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy munkás elektromos autóakkumulátorokat szerel az akkumulátorcsomag-műhelyben a VinFast elektromos autógyárban Haiphongban 2022. április 7-én. Fotó: Nhac NGUYEN / AFP)