Drágábbak, de jobban dolgoznak: Meglepő tények derültek ki a hazánkban dolgozó vendégmunkásokról

Az ázsiai munkaerő nem olcsóbb, mintha egy magyar állampolgárt alkalmazna az adott cég, viszont garantált a nagyobb teljesítmény.

2023. november 25., 14:37

Szerző:

A legfrissebb adatok alapján már 95 ezer külföldi munkavállaló van Magyarországon, azaz 13 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. A Számuk hamarosan elérheti a százezer főt is, miután havonta nagyjából ezer fő érkezik. A Portfolio szerint az adatközlés azért is érdekes, mert nem képezi részét a rendszeres munkaerőpiaci tájékoztatóknak.

A szomszédos Ukrajna és Szerbia mellett még tizenöt másik országból érkezhet egyszerűsített eljárás keretében külföldi munkaerő hazánkba. A cégek közvetítőkön keresztül, gyorsított adminisztrációval kölcsönözhetnek munkavállalókat – olvasható a cikkben. Hamarosan szigorúbban nézik majd, hogy milyen munkakörökre lehet behozni külföldi dolgozót, ugyanis a vendégmunkások körében új kategorizálást vezet be a törvény – mondta Nógrádi József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója.

Lesz majd a szezonális vendégmunkás kategória (ők 6 hónapra érkezhetnek és további 6 hónappal hosszabbítható meg a tartózkodásuk). Itt feltétel, hogy előre meghatározott idénymunkáról van szó.

Lesz a beruházás megvalósítására behozott vendégmunkás kategória (ők a beruházás megvalósításáig, de legfeljebb 3 évig tartózkodhatnak hazánkban).

És megmarad a foglalkoztatási célú vendégmunkás (2+1 év itteni tartózkodással), őket a kedvezményes foglalkoztatók vagy minősített kölcsönzők alkalmazhatják. Átjárás nem lesz a kategóriák közt.

Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint

tartózkodási jogcímekhez kötött, határozott idejű tartózkodást engedélyező, szigorú idegenrendészeti szabályozás került kidolgozásra.

Hadházy Tamás, a Pensum Group Nyrt. igazgatósági tagja szerint új keretbe helyezik a vendégmunkások foglalkoztatását. A tervezet tovább szigorítja a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásának keretrendszerét, de nem változtatja meg a korábbi szabályt, miszerint vendégmunkásokat továbbra is kizárólag minősített kölcsönbeadó hozhat be, gyorsított eljárás keretében.

A tervek szerint akkor lehet vendégmunkásokat szerződtetni, ha nem lesz elegendő hazai munkaerő. Jelen állás szerint

a foglalkoztatásért felelős kormánytag, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter döntheti el, hogy mely szakmákban lehet majd új munkaerőt behozni külföldről.

„Számításaink szerint minden egyes EU-n kívüli harmadik országból érkező vendégmunkás három magyar munkahelyet ment meg azáltal, hogy a cégek továbbra is Magyarországon maradnak, és itt terveznek bővíteni” – mondta Kovács Endre, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Prohumán 2004 Kft. EU-n kívüli munkavállalókért felelős igazgatója.

Az ázsiai vendégmunkásokkal kapcsolatos tévhitekről szólva Horváth Tamás, a Menton Jobs munkaerő-kölcsönző cég tulajdonosa megjegyezte: a gyakran hallott vélekedésekkel ellentétben

az ázsiai munkaerő nem olcsóbb, mint a magyar, sőt drágább, ugyanis figyelembe kell venni a behozatalukhoz, a szállásoltatásukhoz kapcsolódó kiadásokat, illetve a munkaerőimport kapcsán felmerülő adminisztrációs költségeket is.

Valójában a magyar munkavállalókhoz képest 10-20 százalékkal drágább munkaerőről beszélünk az esetükben. Ezt a 10-20 százalékos többletköltséget viszont kompenzálja a cégek részére az, hogy a behozott ázsiai vendégmunkások termelékenysége 20-30 százalékkal haladja meg az addig ott dolgozó kollégáikét – jegyezte meg Horváth Tamás.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ázsiai vendégmunkások megjelenése egyben magával húzza a többi munkavállaló termelékenységét is, miután érthető módon utóbbiak nem akarják elveszíteni a munkahelyüket. Kovács Endre hasonló jelenségről számolt be: a Prohumán 2004 Kft. számításai szerint

a harmadik országból érkező munkavállalók majdnem 30%-kal emelik meg a termelést bizonyos szegmensekben, ami a többi munkavállaló termelékenységének növekedést is kiváltja.

(Képünk illusztráció / Paul Bradbury / CAIA IMAGE /  AFP)