Rogánnak felel az Oszakai Világkiállítás miniszteri biztosa

Bár a világkiállítás csak két év múlva lesz, van, aki már most felveszi ezért a fizetését.

2023. november 24., 12:14

Szerző:

A csütörtök este kikerült Hivatalos Közlöny szerint „a 2025. évi Oszakai Világkiállításon történő magyar megjelenés előmozdításával kapcsolatos diplomáciai feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosnak” Kristó Ákost nevezte ki Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter – szúrta ki a 24.hu.

A miniszteri biztosnak rengeteg dolga lesz. A közlöny által közölt információk szerint a miniszteri utasításoknak megfelelően a Világkiállításon történő magyar megjelenés eredményes előkészítése érdekében felel Magyarország politikai szintű képviseletéért. Egyúttal támogatja és nyomon követi a Világkiállításon történő magyar megjelenéssel foglalkozó munkacsoport munkáját.

A feladatai ellátása során együttműködik a világkiállítási pavilon létrehozásához kapcsolódó feladatokért felelős Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársasággal, egyúttal felel a Kiállítások Nemzetközi Irodája (Bureau International des Expositions, BIE) hatáskörébe tartozó, világkiállításokon történő magyar részvétellel kapcsolatos hazai koordinációért és a döntések nemzetközi képviseletéért.

S természetesen rendszeresen tájékoztatja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, valamint félévente írásbeli beszámolót készít a tevékenységéről.

Kristó mindezért bő kétmillió forintos fizetést kaphat.  

(Kiemelt kép: a 2023. szeptember 14-én készült fotón Takumi Yagayama, a 2025-ös Világkiállítás Japán Szövetségének Helyszínfejlesztési Irodájának karbantartási és koordinációs részlegigazgatója látható a 2025-ös Expo helyszínén. Fotó: Richard A. Brooks / AFP)

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.