Rogán Antalt és több nagyágyút is behívtak a korrupcióellenes bizottság ülésére

A főváros korrupcióellenes bizottsága újra testületi ülést tarthat. A szerdai ülésen Baranyai Krisztina elnököl, aki Kupper Andrást is meghallgatná.

2021. július 5., 20:07

Szerző:

Még tavaly júniusban jelentette be Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, és Havasi Gábor, a Momentum politikusa a budapesti korrupcióellenes bizottság létrehozását. Az alapítás célja a főváros korrupció gyanús ügyeinek feltárása volt. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzeti szabályozás nem tette lehetővé a megfelelő működést, ezért a testület utoljára 2020 októberében ülésezett. Havasi Gábor a bizottság vezetőjeként bejelentette, hogy mától újra működnek.

A korrupcióellenes bizottság témakörei szerteágazóak. Vizsgálják többek közt a budapesti parkolás elmúlt 25 évét, de a négyes metró építése körüli beruházások is terítékre kerülnek.

A nagy sajtóvisszhangot keltő korrupciógyanús ügyeket a különböző kerületek polgármestereinek vezetésével vizsgálják. A bizottságban a fővárosban ellenzéki szerepet betöltő Fidesz politikusai is részt vesznek, kérésüknek megfelelően a 2010 előtti városvezetés munkáját is vizsgálják majd.

Legközelebb, szerdán Baranyi Krisztina Ferencvárosi polgármester vezeti az ülést. A téma a parkolási botrány lesz. A független polgármester kerülete a korábbi városvezetések miatt különösen érintett.

A független ferencvárosi polgármester az ügy kapcsán meghívta:

  • Szeneczey Balázs volt főpolgármester-helyettest
  • Fürst György korábbi, vagyongazdálkodásért felelős VI. kerületi alpolgármestert, a Centrum Parkoló Kft. volt ügyvezető-tulajdonosát
  • Hardi Róbertet, a Ferencvárosi Parkolási Kft. volt ügyvezetőjét
  • Kupper Andrást, több parkolással foglalkozó cég ügyvezetőjét, később tulajdonosát
  • Borsi Imrét, a Loux Kft. volt tulajdonosát, a FER-PARK 2010 Kft. volt ügyvezetőjét
  • Lakos Imre XI. kerületi volt alpolgármestert
  • Rogán Antal V. kerületi volt polgármestert (2006–2014)
  • Láng Zsolt volt II. kerületi polgármestert (2006–2019)
  • Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármestert (2006–)
  • Bácskai János volt IX. kerületi polgármestert (2010–2019)

Fontos kérdés, hogy a meghívásnak eleget fognak-e tenni. A válaszaikra persze nagy szükség lenne, hisz a rosszul működtetett parkolási rendszer sok milliós veszteséget jelent évente a kerületeknek.

(Kiemelt kép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.