Rogán Antal hitet tett a NATO és az EU mellett

Rogán Antal szerint olyan segítséget nyújt Ukrajnának a kormány, amiről nem beszélhet, erről a miniszterelnök kabinetfőnöke beszélt az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság ülésén. 

2022. május 18., 19:02

Szerző:

Szerdán hallgatta meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelöltet.
A következő évtized legnagyobb kihívása az orosz–ukrán háború, a legfontosabb feladat pedig Magyarország szuverenitásának védelme, ennek biztosításáért a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat bevonják a kormányzati központba – mondta Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén szerdán Budapesten – írja az Index.

Rogán Antal a meghallgatásán kiemelte: a háború veszélyt jelent a fizikai, az anyagi és az energiabiztonságra is, ezért közelebb hozzák a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat a kormányzati központhoz, és világos elvárásokat is megfogalmaznak velük szemben.

Mint mondta: elsődleges feladatuk Magyarország nemzeti szuverenitásának, a magyar embereknek, a gazdaságnak és az energiaellátásnak a védelme. Elvárás továbbá, hogy tartsák tiszteletben a magyar emberek április 3-án meghozott döntését, azaz mindent tegyenek meg azért, hogy Magyarország ne keveredjen bele az orosz–ukrán háborúba, valamint legyenek tekintettel az ország szövetségi rendjére – mondta el a miniszterjelölt.

A meghallgatás után újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a kabinet legfontosabb feladata Orbán Viktor miniszterelnöki munkájának a segítése.

Elsősorban azt várom el a szolgálatoktól, hogy Magyarország érdekeit képviseljék, azt várom el, hogy legyenek tekintettel és tartsák tiszteletben a magyar emberek április 3-án meghozott döntését – mondta Rogán Antal. Hozzátette: nem szabad hagyni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát, és mindent, ami ez ellen irányul, meg kell akadályozni.

„Természetesen azt várom el a szolgálatoktól, hogy a szövetségi rendszerünk tiszteletben tartásával működjenek. Tehát működjenek együtt a NATO tagállamaival és az Unióval, és hárítsanak el minden próbálkozást, ami máshonnan érkezik”

– fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy tudja-e garantálni, hogy egy jövőbeni kampányban, amikor ismét kampányfeladatai lesznek, nem fognak használni a titkosszolgálatok által megszerzett információkat, azt válaszolta, „A szolgálatoknál joguralom érvényesül, és természetesen ezt a joguralmat én maximálisan tiszteletben fogom tartani.” Hozzátette: olyan nincs, hogy egy politikusnak nincsenek kampányfeladatai. „Ahogy Ronald Reagan elnök mondta: egy választási kampány a választás napján véget ér, és a következő napon folytatódik.”

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban elmondta: a háborút egy fél kezdte el, Oroszország, ezért elsődlegesen azt terheli a felelősség a kitöréséért. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Magyarország ebből kimaradjon, ugyanis a magyarok többsége erre szavazott április 3-án. Hozzátette: Ukrajnát támogatni kell, de „fegyverrel nem segíthetjük őket”, csak humanitárius módon.

„Mondhatnék én olyan segítségnyújtási formát is, amiről nem beszélünk, mert azt kérték tőlünk, hogy ne beszéljünk, de segítünk”

– emelte ki Rogán Antal a 444 által közölt videóban.

(Kiemelt képünk:  Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én. MTI/Kovács Tamás)

A Buda környéki régióban a meglévő közlekedési lehetőségek fejlesztése és az újak teremtése is fontos – jelentette ki Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője szombaton Budakeszin, a dél-budai agglomerációs elektromos autóbuszok beszerzése és a töltőinfrastruktúra kiépítésének lezárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.