Rezsicsökkentés – Alaposan kiszúrt az MVM a legszegényebbekkel

Nem tudnak élni az átlag alatt fogyasztó feltöltőkártyás ügyfelek a rezsicsökkentéssel, mert az MVM nem tudja kiszámlázni a csökkentett árat. 

2022. augusztus 23., 09:19

Szerző:

Az MVM augusztus óta nem a rezsicsökkentés szerinti, a hanem megemelt áron adta el az áramot a feltöltős ügyfeleinek, hiába vásároltak az átlagfogyasztás alatt. Azért csúszhatott ilyen súlyos hiba a rendszerbe, mert a kormány rendeletei nem tértek ki megfelelőképpen a feltöltőkártyás villanyórákra vonatkozó részletszabályokra – írja a Mérce

Az MVM naponta számolt, augusztus elsején 7 kWh-ig járt a korábbi áron az áram, másodikán 14 kWh-ig és így tovább, egészen a 210-es határig. Így az a feltöltőkártyás fogyasztó, aki elsején egyben vette volna meg a rezsicsökkentett árú áramot a kijelölt keretig, 210-ből csupán 7 kWh áramot kapott az eddigi áron, a többit lakossági piaci áron vásárolta, a rezsicsökkentett ár kb. duplájáért, 70,1 forintért. Pár nappal később az MVM látszólag korrigált, érdemileg viszont nem segített az átlag alatti fogyasztókon.

Ezt követően az MVM egy közleményt adott ki, melyben azt nyilatkozta, „módosítani fogjuk az elszámolás módját annak érdekében, hogy könnyebben nyomon követhető legyen. A módosított elszámolás szerint kedvezményes áron lehet majd tölteni, amíg a felhasználó el nem éri az évesen kedvezményesen igénybe vehető mennyiségi határt (2 523 kWh), azt követően pedig a magasabb, lakossági piaci áron.”

Az MVM még csak most fejleszti a rezsicsökkentés tisztességes elszámolásához való szoftvert

Jámbor András országgyűlési képviselő még augusztus elején írásbeli kérdésben fordult Palkovics Lászlóhoz az MVM feltöltőkártyás ügyfeleinek kapcsán elején tette fel írásbeli kérdését Palkovicsnak az ügyben, arra volt kíváncsi, a kormány tervezi-e valamilyen módon kompenzálni az MVM ügyfeleit. A minisztertől most érkezett a válasz:

„Az MVM csoport rendszeres naprakész tájékoztatást ad a fogyasztók számára. Jelenleg folyamatban van a kedvezményes energiamennyiség, és az ahhoz kapcsolódó kedvezményes ár alkalmazására irányuló informatikai rendszerek fejlesztése, amelyek elkészültét követően az előfizetős mérőket használó ügyfeleknek lehetőségük lesz utólagos elszámolási korrekciót kérni az érintett egyetemes szolgáltatók által biztosított módon.”

Jámbor szerint nem elfogadható megoldás a kormány hibája miatt kialakult helyzetre, hogy a kárt szenvedetteknek kell igényelniük a kompenzációt:

”...egészen elképesztő, hogy egy olyan rezsinövelésre állt át a kormánya, melynek informatikai alapjai nincsenek meg, amikor pedig kiderül a probléma, és kiharcoljuk a kártalanítást, az nem automatikusan jár, hanem még a megkárosítottaknak kell dolgozniuk érte!"

A politikus szerint a miniszter válasza semmilyen konkrétumot nem tartalmaz, ezért további kérdésekkel fordul Palkovicshoz. 

(Nyikoráné Kóczi Erzsébet karján fiával, Dáriusszal az előre kifizetett villanymennyiséghez járó kódot üti be a villanyórába bérelt házuknál, az ócsai lakóparkban 2013. július 3-án. Beköltöztek az első lakók a szociális családiház-építési program keretében épült lakóparkba. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Tegnap 19:04

Megosztja az Európai Uniót, hogyan viszonyuljanak a mozgósítás elől menekülő oroszokhoz. Van olyan ország, ami védelmet biztosítana számukra, de van, amelyik biztonsági kockázatként tekint rájuk. A magyar kormány eddig nem szólalt meg az ügyben.

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.