Rétvári majdnem kilenc órát, Pajtók mindössze 17 másodpercet beszélt a parlamentben

Parlamenti statisztika a felszólalások tekintetében a tavaszi ülésszakban.

2023. szeptember 25., 13:26

Szerző:

Elkezdődött a parlament őszi ülésszaka, mostantól újabb lehetőségek nyílnak meg a honatyák előtt, hogy kérdezzenek, felszólaljanak, interpelláljanak. Az Országgyűlés honlapján megtalálható feljegyzések szerint a tavaszi ülésszakban legalább egyszer mind a 181 parlamenti képviselő hallatta a hangját, igaz, 22-en csak egyszer kértek vagy kaptak szót.

Pajtók Gábor fideszes képviselő fogta a legrövidebbre a mondandóját. Úgy tűnik, hogy az egri politikus szeret inkább a háttérben tevékenykedni, mindössze 17 másodpercet beszélt a teljes tavaszi ülésszak alatt. Akkor is csak annyit közölt, hogy nem kíván reagálni az elhangzottakra.

A legtöbbet Rétvári Bencét hallgathattuk, aki 6 perc híján 9 órán át szólalt fel és 136 alkalommal tette ezt. A képzeletbeli dobogó második helyén áll Fónagy János (Fidesz), aki 4 óra 22 percet hallatta a hangját és összesen 65 alkalommal szólalt fel. A bronzérmes honatya 63-szor emelkedett szóra, 6 óra 24 percen át beszélt, ő nem más mint Nacsa Lőrinc (KDNP).

A legaktívabb ellenzéki képviselő a DK-s Gréczy Zsolt volt, akinek 57 felszólalását jegyzi a parlament naplója. Ezzel a teljesítménnyel a miniszterelnököt is lepipálja, Orbán Viktor ugyanis kereken félszáz alkalommal jutott szóhoz és pontosan 2 órát tesz ki felszólalásainak összessége.

Ha már a miniszterelnöknél tartunk, ül még a honatyák soraiban egy volt kormányfő is; Gyurcsány Ferenc háromszor szólalt fel a parlamentben, egy alkalommal (június 13-án) egy egész előadást tartott vezérszónoki felszólalása keretében, amikor több mint 23 percet beszélt megszakítás nélkül és utolsó mondatában kijelentette: nem fogják megszavazni a költségvetést.

A felszólalók listáján utolsó előtti lett Hadházy Ákos, aki csak a mentelmi ügyének megtárgyalása alkalmával szólalt fel (végül nem függesztette fel azt a parlament, hiába kérte). Azonban ennél a közel másfél percnél jóval nagyobb visszhangot kapott az a néhány parlamenti mondata, amikor a folyosón vonta kérdőre a miniszterelnököt, hogy a honvédség gépe, amelyen Kairóból utazott Budapestre, miért tett egy 1000 kilométeres kitérőt Toszkánába. Ám konkrét válaszadás helyett csak szőrét hullató, sompolygó sunyi rókának titulálta Orbán Viktor.

A parlament 2023-as őszi ülésszaka ma kezdődik és december közepéig tart.

(Kiemelt kép: Attila KISBENEDEK / AFP)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.