Rengeteg ötlet érkezett a budapestiektől, hogy mire költsék a főváros egymilliárdját

A rendelkezésre álló pénzt kilencszer meghaladó összegű javaslatok érkeztek Budapest első, úgynevezett részvételi költségvetéséhez. Online szavazáson dől el, melyek valósulhatnak meg közülük.

2021. április 17., 11:31

Szerző:

„Ötleteljen bátran, mert az ön ötletétől lesz Budapest jobb hely” – ezzel a felhívással indította el tavaly ősszel a Fővárosi Önkormányzat a kezdeményezést, melynek célja, hogy a főváros történetében először közösségi tervezés révén bevonják a budapesti lakosokat a főváros költségvetéséből egymilliárd forintnyi forrás elosztásába. Ez Budapest részvételi költségvetése.

„Ez egy fontos kísérlet: azt tanuljuk, hogyan tudjuk a közösségünket érintő kérdéseket közösen meghozni” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi részvételi költségvetés tanácsának szombati online ülésén. A tanács feladata, hogy a tavaly ősszel, három hónap alatt Budapest lakosai által beküldött, majd mostanra előszűrt javaslatokat véglegesítse, hogy azokról májusban szavazhassanak a budapestiek.

Karácsony Gergely
 
Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu
 
 

„Ha az emberek csak bólogathatnak a bölcs vezér javaslatára, az nem mélyíti a demokráciát, a főváros viszont valódi döntési helyzetet alakít ki, ez egy új politikai kultúra és a részvételi költségvetés új intézményének kialakítása is” – fejtette ki a főpolgármester. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes pedig arról beszélt, hogy a részvételi költségvetés csak az egyik ilyen újdonság, emellett a nagyobb projekteket igyekeznek közösségi tervezés révén beindítani, továbbá már adott a lehetőség, hogy tízezer budapesti kezdeményezésére egy téma a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhessen.

Összesen 687 javaslat érkezett be tavaly ősszel a budapestiektől arra, hogy mire költse a Fővárosi Önkormányzat az idei részvételi költségvetés egymilliárd forintos keretösszegét. A beérkezett ötleteket megszűrték, kivették közülük „a trollkodásokat”, megvizsgálták őket jogi szempontból, továbbá megvalósíthatóságukról egyeztettek az érintett kerületi önkormányzatokkal is. A végül „továbbjutó” 142 javaslat kerül most a költségvetési tanács elé, amelybe hatszáznál több budapesti jelentkezett, és végül 46 tagot választottak be közülük úgy, hogy nem, kor és iskolázottság szerint reprezentálják a budapesti lakosságot.

A civil budapestiekből álló költségvetési tanács feladata, hogy a 142 javaslatot megvitassa és a megfelelő kategóriákba sorolja a májusi nyilvános szavazásra előkészülve. Le Marietta, a Fővárosi Önkormányzat társadalmi együttműködésre szakosodott szervezeti egysége, a „Nyitott Budapest” osztály képviseltében elmondta, hogy három kategóriát hoznak létre. 250-250 milliós keretösszegből, egyenként legfeljebb 50 millió forint értékben a zöld fejlesztések illetve szociális intézkedések kategóriáját, míg a legalább 3 kerületet vagy egész Budapestet érintő ötleteknek 500 milliós kerete van, és itt egy-egy javaslat legfeljebb 250 milliót kaphat. Nagy lesz a verseny, mert a 142 ötlet – közülük 60 „zöld”, 32 „szociális-gondoskodó”, 50 pedig egész Budapestet érintő téma – összesen 9 milliárd forintos beruházási összeget jelent, ennek pedig töredékére lesz pénz.

Az e célra létrehozott fővárosi honlapon bárki megnézheti, hogy milyen fejlesztési ötletek érkeztek, akár kerületekre lebontva is – itt a már kirostált javaslatok is megtalálhatók, vagyis mind a közel 700. Általánosságban elmondható, hogy a javaslatok között a legnépszerűbb témák voltak a zöldítés, a komposztálás, a civil ügyek, a kerékpárutak, a nyilvános WC-k vagy éppen a köztisztaság. A felhívásra beérkezett ötletek között a legkülönbözőbb javaslatok is megtalálhatók, így például a budapestiek olyanokat is megfogalmaztak, mint gyümölcsfák telepítése, nudista strand, napozóstég a Római partra, emlékmű a koronavírus áldozatainak, iskolai parkolóhelyek, függőágyak a lezárt Szabadság hídra, szociális kemping hajléktalanoknak, vagy éppen a Hősök tere parkosítása.

(Kiemelt kép: MTI | Máthé Zoltán)