ROADPOL: megszállják az utakat a rendőrök, és ez jó hír

Egy hétig tart majd a ROADPOL akció.

2024. június 17., 09:19

Szerző:

A Magyar Rendőrség június 17. és 23. között az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján országos akciót tart – közölte a police.hu.

Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki.

Hasonló akcióra áprilisban került sor. Ahogyan akkor beszámoltunk, a rendőrség a ROADPOL április 19-én és április 20-án 24 órás sebességellenőrzést tartott.

Érdekesség, hogy az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a vármegyei rendőr-főkapitányságok jelölték ki az ellenőrzések helyszíneit.

Nem csak a ROADPOL-tól kell tartaniuk a gyorshajtóknak

Az Európai Parlament döntése értelmében, ha egy magyar autósnak külföldön bevonják a jogosítványát gyorshajtás miatt, akkor a büntetése Magyarországon is érvényes lesz.

A súlyos közlekedési szabálysértések, mint a gyorshajtás vagy az ittas vezetés miatt az egész EU-ban el kellene tiltani a vezetéstől a szabálysértőket az Európai Parlament kedden megszavazott álláspontja szerint. A Telex cikke szerint ha most egy járművezető egy közlekedési szabálysértés miatt elveszíti a jogosítványát egy másik uniós országban, mint amelyik a jogosítványát kiállította, a legtöbbször csak ott érvényes a büntetés, ahol a jogsértést elkövették. Az új szabályok azonban előírnák, hogy az ilyen határozatot továbbítani kell a vezetői engedélyt kiállító uniós országnak.

Ha a módosítás életbe lép, akkor az az érvényes jogosítvány nélküli vezetés is felkerül a súlyos közlekedési szabálysértések listájára, ahol már szerepel az ittas vezetés vagy a halálos közúti balesetek okozása és amelyeknél a tagállamok kicserélnék a vezetési eltiltásról szóló információkat.

A sebességkorlátozás meghaladása legalább 50 km/h-val szintén olyan súlyos közlekedési szabálysértés lenne, amely a vezetéstől való eltiltáshoz vezethet.

A tervezet még szigorúbb a lakóövezetekre vonatkozóan. Itt alacsonyabb sebességkorlátozást állapítanának meg, már a 30 km/h-s túllépés miatt is elvehetnék vagy felfüggeszthetnék a jogosítványt.

Az Európai Parlament azt is javasolja, hogy az uniós országoknak tíz munkanapja legyen egymás tájékoztatására az eltiltási határozatoknál, és 15 munkanapjuk eldönteni, hogy ezeket alkalmazzák-e az egész EU-ban. Az érintett járművezetőt hét munkanapon belül tájékoztatni kellene a végleges döntésről.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András)