Hatalmas pénzbírságra számíthatnak a járművezetők: ezt ellenőrzi a rendőrség a napokban

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség az utakon, a szabályszegő sofőrök komoly büntetésre számíthatnak.

2024. október 7., 14:45

Szerző:

A következő napokban fokozott ellenőrzést tart a magyar rendőrség az utakon. A Police.hu közleménye szerint a mobiltelefon-használatot ellenőrzik majd, így súlyos büntetésre számíthat az, aki vezetés közben használja a telefonját.

A vezetés közbeni telefonhasználatot ellenőrzi a rendőrség 

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) „Focus on the road” „Figyeld az utat!” elnevezéssel hirdetett meg közlekedésbiztonsági ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott. Ez már nem az első alkalom, az elmúlt években is végeztek ilyen típusú ellenőrzéseket a rendőrök.

Az európai szintű ellenőrzés október 7-én kezdődik, és egészen október 13-ig fokozottan figyelnek a rendőrök a vezetők mobiltelefon-használatára. Elsősorban a rendőrök a vezetés közben mobiltelefon-használatot ellenőrzik, valamint minden olyan magatartást, ami veszélyeztetheti a vezetés közbeni személy- és vagyonbiztonságot a figyelem elvonásával. Ilyen például, ha vezetés közben a járművezető bármilyen elektronikai eszközt működtet, vagy azon képes, esetleg szöveges tartalmat tekint meg.

Magyarországon tilos kézben tartott telefonnal vezetni, ez érinti a kerékpárosokat is, ők sem használhatják a készülékeket. Ezért súlyos tízezreket kockáztat az, aki mégis megszegi ezt a szabályt.

( Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: FERENC ISZA / AFP)