Még mindig túl sok autós szegi meg a közlekedési szabályokat

A rendőrség ismét közúti ellenőrzéseket végzett, a legtöbb autós azonban most sem teljesített jól.

2024. szeptember 26., 17:42

Szerző:

Egy átlagos magyar autós számos szabályt nem tart be, és a biztonságra sem fordít kellő figyelmet – ez derült ki a rendőrség legutóbbi ellenőrzési akciójából, melynek részleteit az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon tette közzé.

Mint arról mi is beszámoltunk, a rendőrség szeptember 16. és szeptember 22. között az ország számos pontján tartott közúti ellenőrzéseket. A főútvonalak mellett a kisebb forgalmú utakon is jelen volt a hatóság, és bár nem a bírságolás volt a cél, a szabályok betartását minden esetben ellenőrizték.

A Roadpol Operational Group, vagyis az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának éves akciójához a magyar rendőrség is rendszeresen csatlakozik, a jelenlegi ellenőrzések is ennek keretében zajlottak. Elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatára fókuszáltak a rendőrök. Az autósok esetében lényeges kérdés volt például az, hogy használnak-e, és ha igen, akkor megfelelő módon helyezték-e el a gépjárműben a gyermekülést, illetve hogyan kötötték be a gyermeküket. A biztonsági övek használatára is nagy figyelmet fordítottak a szervek, de a motorkerékpárral közlekedőket is megállították: náluk főleg a bukósisak használatát ellenőrizték.

Az autós statisztika javult, de még mindig van miben fejlődni

Az Országos Rendőr-főkapitányság közzétette az átfogó ellenőrzések eredményeit is. Mint az kiderült, az akció során a rendőrök 7 312 esetben tapasztalták, hogy az autósok elmulasztották a biztonsági öv használatát, ebből az esetek jelentős részében maga a járművezető volt az, aki nem kötötte be magát: összesen 5 649 esetben.

Ez önmagában is aggasztóan magas szám, de azok is sokan voltak, akik a gyermekükre nem figyeltek eléggé: 125-en nem érezték szükségét a gyermekbiztonsági rendszer használatának. A motorosoknál jóval kevesebb szabálytalanságra derült fény, de még így is 8 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a bukósisak hiánya miatt.

Idén tavasszal egy hasonló akció keretében ellenőrizték a közutakon az autósokat és a motorosokat is, és bár az ORFK adatai alapján azóta némi javulás érzékelhető, ám még mindig túl sokan nem veszik figyelembe a szabályokat, pedig életmentő lehet ezek betartása. Mint azt közleményében is kihangsúlyozza a rendőrség, a biztonsági eszközök használata a balesetek során rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen a személyi sérülések jelentős része megelőzhető, illetve a sérülések súlyossága is csökkenthető.

Éppen ezért nem a bírságnak kellene elrettentő erővel bírnia, ám ezek kiszabására is szükség van. Lakott területen belül a biztonsági öv használatának elmulasztása jelenleg maximum 13 ezer forinttal és 3 büntetőponttal büntethető, lakott területen kívül pedig az összeg 19 500 forintra módosul. Autópályán már 26 ezer forint is kiszabható, ám sokak szerint ezek a bírságok még mindig túl alacsonyak ahhoz, hogy valós visszatartó erőként funkcionáljanak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Isza Ferenc / AFP)