Rendesen berúgta az ajtót Novák Katalin, mint leendő köztársasági elnök

Azt mondja, lényegesen jobb a helyzet, mint 2010-ben volt.

2022. január 27., 10:02

Szerző:

A köztársasági elnöknek készülő Novák Katalin a Mandinernek adott interjújában reagált a 444 egy cikkére, amelyben arról írtak, hogy egykori blogjában úgy fogalmazott: „Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem a kényszer üldöz el itthonról, hogy nem kórházi ápolóként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből".

Arra a kérdésre, hogy ezt ma is így gondolja-e, Novák azt válaszolta:

„Régi megjegyzésem éppen a méltatlanul alacsony jövedelmekről szólt”, amihez hozzátette, hogy „nyolcévnyi szocialista kormányzás után voltunk, az egészségügyi dolgozók fizetése és erkölcsi meg­becsülése elkeserítően alacsony szintre jutott. Frusztráció, harag, kiábrándultság volt bennem akkoriban emiatt. A családunk másfél éves németországi tartózkodás után 2010-ben költözött haza éppen azért, hogy bekapcsolódjak abba a kormányzati munkába, amely a szakadék széléről való visszafordulást, a romok eltakarítását és az építkezést jelentette”.

Novák Katalin azt mondta, meggyőződése, hogy

„lényegesen jobb a helyzet, mint 2010-ben volt, a bérek sokat emelkedtek, a családtámogatások bővültek”, és „ez igaz akkor is, ha ezután is folytatni kell a béremeléseket, erősíteni kell ezen hivatásoknak a megbecsülését”.

Az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte

„a köztársaságielnök-jelöltek párthoz kötődése általános Magyarországon és külföldön is”, ebben „semmi újdonság nincs”.

Majd hozzátette: „A párttagságomat felfüggesztem, ahogy elődeim is tették.”

Arra a kérdésre, hogy „milyen gesztusokat tervez tenni azoknak, akik kételkednek”, azt válaszolta: „Tettekre készülök, nem gesztusokra.” Arra pedig, hogy felkészült-e az államfői szereppel járó diplomáciai teendőkre, úgy reagált, hogy

„ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben”.

(Kiemelt kép:Novák Katalin családokért felelős miniszter a zánkai Erzsébet-tábor karácsonyi dottó kisvonatán 2021. december 16-án. A táborban háromnapos turnusokban csaknem négyezer táborozó hangolódhat a közelgő ünnepre az Erzsébet-karácsony elnevezésű programsorozaton december 1. és 22. között. MTI/Vasvári Tamás)

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.