Kiderült, melyik a legfertőzöttebb korosztály a negyedik hullámban

Az idősebb korosztályok most kevésbé fertőződtek meg a negyedik hullámban. 

2021. december 1., 11:44

Szerző:

Több európai uniós országban is a fiataloknál és gyerekeknél mutatják ki a legnagyobb arányban a koronavírust. Idehaza a 12 és 15 év közöttiek 38 százaléka kapta meg a vakcinát, a fiatalabbak oltása pedig december végén kezdődhet csak el – írja szerdai cikkében a 24-hu.

Az oltásoknak köszönhetően a halálozási adatok jócskán elmaradnak a tavaszi csúcstól, szembetűnő, hogy amíg tavasszal a legtöbb fertőzöttet a március 22-i héten jelentették, bő 60 ezer embert. Két hete már csaknem 65 ezer ember lett pozitív az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint.

Ahogy múlik az idő, azonban folyamatos változást figyelhetünk meg a leginkább megfertőződött korosztályoknál:

  • tavasszal a 25–64 évesek fertőződtek meg leginkább korcsoportarányosan.
  • Őket követte a 15–24 éves, illetve a 65–79 éves korosztály.
A negyedik hullámban azonban a 15–24 évesek közül kétszer annyian (százezer főre vetítve 1348-an) fertőződtek meg, mint a 65 és 79 év közöttieknél (ahol 659 igazolt fertőzést mutattak ki).

Bár csak kicsivel, de a 80 évesek és annál idősebbek között kevesebb most a beteg, mint tavasszal.

Tavasszal még a legfiatalabbak, a 15 év alattiak körében mutatták ki arányosan a legkevesebb pozitív tesztet, azonban az elmúlt hetekben elképesztő mértékű növekedés látszik ebben a korosztályban.

Míg november első hetében a tavaszi számokhoz hasonlót láthatunk a 14 évesnél fiatalabbak között, addig ez az érték mindössze két hét alatt 919-re ugrott.

A negyedik hullámban a legfertőzöttebb korosztály:

  • a 25–49 évesek csoportja,
  • őket követik a 15–24 évesek ahol két hét alatt megduplázódott a betegek aránya,
  •  illetve az 50–64 évesek, akiknél szintén duplázódás figyelhető meg.

Arányosan a 15 év alattiak között van a legtöbb fertőzött Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában és Szlovéniában is. A vírusnak leginkább kitett 80 év feletti korosztály az általunk vizsgált tíz ország szinte mindegyikében a legkevésbé fertőzött korcsoport, minden bizonnyal az átoltottság magasabb foka miatt – írja az adatokat a 24.hu. 

 

(Kiemelt képünk csak illusztráció: 2020.10.13. - Lány iskolai felszereléssel és maszkkal. Fotó: Kelly Sikkema / Unsplash)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.