A tankerületek nem adták parancsba, hogy kötelező megtekinteni Rákay Philip 6 milliárdos Petőfi-filmjét

Az iskolák saját hatáskörükben vezényelték ki a gyerekeket Rákay Philip Petőfi-filmjére.

2024. március 21., 09:21

Szerző:

Kötelezően előírt kikapcsolódás volt a IX. kerületi iskolában is Rákay Philip filmje, a Most vagy soha! megtekintése. Aki nem akart menni, arra igazolatlan hiányzás várt. Bejelentették az iskolában pár hete, hogy mi lesz a március 14-i ünnepi program: el kell menni megnézni Rákay Philip Petőfi-filmjét, számolt be az RTL Híradónak egy IX. kerületi középiskola tanulója. „Azt mondták, ha esetleg nem jövünk, orvosi igazolást kell vinni. Itt nem lehetett arról szó, hogy szimpatizálok valakivel, vagy nem szimpatizálok, menni kellett” – számolt be a történtekről a diák, aki fel is emelte a hangját az üggyel kapcsolatban.

Korábban már a 444 is beszámolt arról, hogy több iskolában is kötelező program lett a film megnézése: olyan hely is akadt, ahol az 1500-2000 forintos mozijegyet a gyerekeknek, illetve szüleiknek kellett megvenniük. Arról is lehet hallani, hogy más iskolában is igazolatlan hiányzás jár azért, ha valaki nem megy el a filmre. A 444  megkérdezte a Klebelsberg Központot és néhány érintett tankerületet: mitől függ, hogy egy osztály elmegy-e megnézni a filmet vagy sem.

A tankerület állítja: nincs hatásköre, az iskolák döntenek, hogy megnézetik-e a diákokkal Rákay Philip filmjét 

A Klebelsberg Központból azt írták, hogy nem tudnak olyan esetről, hogy a tankerületek fenntartásában lévő iskolák közül kivezényeltek volna kötelező jelleggel diákokat. Akkor hogyan kerültek a oda diákok? „Az iskolán kívüli programok szervezése iskolai hatáskör, ebben a Klebelsberg Központnak nincs hatásköre” – állt a levélben.

A Most vagy soha! 75 ezer nézővel nyitott a hétvégén, ezzel 1990 óta minden idők legnagyobb magyar filmes bevételét érte el a bemutatás első hétvégéjén. 

Minden idők legdrágább magyar filmje Rákay Philip-é

A Nemzeti Filmintézet 4,7 milliárd forintos állami támogatást ítélt neki oda, emellett a gyártó Pilvax Film Kft. 1,4 milliárd forintért vehet igénybe adókedvezményt, vagyis összesen 6,1 milliárd forintba kerül. A rekordösszegű állami költekezést olyan alkotói nevek érdemelték ki, mint Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvírók, valamint Lóth Balázs rendező. Lóth Balázsnak ez még csak a második egész esté filmje a 2020-as Pesti Balhé után, de rendezett már részeket a Drága örökösök és A mi kis falunk című RTL-es sorozatokból is, ez utóbbinak lesz jelentősége alább. A Most vagy soha! témája természetesen az 1848-as március 15-i forradalom, Petőfi Sándort az akciójelenetekkel dúsított filmben Berettyán Nándor alakítja.

Nos, a filmhez készített egy paródiát is az RTL, méghozzá A mi kis falunk egyik színésze, Lengyel Tamás az egyik főszereplője a jelenetnek, amiben az ellenzéki nézeteivel kapcsolatosan szintén gyakran állást foglaló Molnár Áron szintén feltűnik.

(Kiemelt képünk forrása: Rákay Philip Facebook oldala)

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.