Ragaszkodik az igazához az MTA, nem adja a kutatóhálózatát

2019. február 26., 19:51

Szerző: Bíró Veronika

Ma délután döntött a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program felhívásairól.

Az Elnökség megerősítette, hogy az akadémia ragaszkodik ahhoz, hogy a kutatóintézetek az MTA-nál maradjanak, és nem pályáznak a kiírásokra, ha nem kapnak írásos garanciát az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól alapellátásuk biztosításáról.

Közleményében az MTA azt írja, hogy írásos formában várja az ITM miniszterétől az MTA kutatóintézet-hálózat átalakítására vonatkozó álláspontjának kifejtését és a szakmai, jogi- és gazdasági indokolást. Az elnökség ragaszkodik ahhoz, hogy a kutatóintézet-hálózat az MTA-nál maradjon, a kutatóintézet-hálózatot irányító testületekben a tudományos közösség rendelkezzen többséggel, a szakmai minőség további biztosítása érdekében pedig meghatározott időközönként történjen nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás.

Vagyis az MTA Elnöksége nem fogadja el a kutatóintézetek és az MTA vagyonának szétszabdalását vagy elcsatolását más intézményhez. 

Palkovics László tárcavezető terve szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium áprilistól nem ad közvetlenül alaptámogatást az MTA-nak, az intézménynek minden költségére pályáznia kell. A január végén meghirdetett pályázatokon ráadásul indulhatnak azok az egyetemek és állami kutatóintézetek is, amelyek kapnak alapfinanszírozást, tehát az MTA eleve hátrányból indul. A jelentkezési határidő február vége.

Lovász Lászlóék a február 12-i elnökségi ülést követően kijelentették, hogy az MTA csak akkor hajlandó indulni a pályázaton, ha a tárca írásos garanciát ad arról, hogy az akadémia megkapja a törvényben garantált, jelenleg az ITM által visszatartott alaptámogatását. Az elnök kérésére a kutatóintézetek összeállították pályázati igényeiket, de azt csak akkor nyújtja be az MTA, ha megkapja a kért írásos garanciát.

Az MTA eddig csak az első negyedévre kapta meg a béreket a minisztériumtól, de azt egyelőre nem tudni, hogy az MTA ötezer dolgozója áprilistól hogyan kap fizetést.

Fotó: Merész Márton

Azt portálunk írta meg elsőként, hogy a miniszter megüzente, még májusban drasztikusan átszervezi az MTA kutatóhálózatát. Eszerint a kutatóintézetek egy részét elcsatolná más intézményekhez, egy részét megszüntetné, az MTA pedig megmaradna köztestületnek. Egy újabb minisztériumi terv szerint pedig a Corvinus Egyetem mintájára egy alapítványba szerveznék ki a kutatóintézeteket és a vagyont.

Úgy volt egyébként, hogy ma az Országgyűlés költségvetési bizottságában tartanának egy meghallgatást az MTA kutatóintézeteinek a finanszírozásáról Lovász László és Palkovics László részvételével, de a fideszes bizottsági tagok nem támogatták ezt a napirendi pontot.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.