Ragaszkodik az igazához az MTA, nem adja a kutatóhálózatát

2019. február 26., 19:51

Szerző: Bíró Veronika

Ma délután döntött a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program felhívásairól.

Az Elnökség megerősítette, hogy az akadémia ragaszkodik ahhoz, hogy a kutatóintézetek az MTA-nál maradjanak, és nem pályáznak a kiírásokra, ha nem kapnak írásos garanciát az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól alapellátásuk biztosításáról.

Közleményében az MTA azt írja, hogy írásos formában várja az ITM miniszterétől az MTA kutatóintézet-hálózat átalakítására vonatkozó álláspontjának kifejtését és a szakmai, jogi- és gazdasági indokolást. Az elnökség ragaszkodik ahhoz, hogy a kutatóintézet-hálózat az MTA-nál maradjon, a kutatóintézet-hálózatot irányító testületekben a tudományos közösség rendelkezzen többséggel, a szakmai minőség további biztosítása érdekében pedig meghatározott időközönként történjen nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás.

Vagyis az MTA Elnöksége nem fogadja el a kutatóintézetek és az MTA vagyonának szétszabdalását vagy elcsatolását más intézményhez. 

Palkovics László tárcavezető terve szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium áprilistól nem ad közvetlenül alaptámogatást az MTA-nak, az intézménynek minden költségére pályáznia kell. A január végén meghirdetett pályázatokon ráadásul indulhatnak azok az egyetemek és állami kutatóintézetek is, amelyek kapnak alapfinanszírozást, tehát az MTA eleve hátrányból indul. A jelentkezési határidő február vége.

Lovász Lászlóék a február 12-i elnökségi ülést követően kijelentették, hogy az MTA csak akkor hajlandó indulni a pályázaton, ha a tárca írásos garanciát ad arról, hogy az akadémia megkapja a törvényben garantált, jelenleg az ITM által visszatartott alaptámogatását. Az elnök kérésére a kutatóintézetek összeállították pályázati igényeiket, de azt csak akkor nyújtja be az MTA, ha megkapja a kért írásos garanciát.

Az MTA eddig csak az első negyedévre kapta meg a béreket a minisztériumtól, de azt egyelőre nem tudni, hogy az MTA ötezer dolgozója áprilistól hogyan kap fizetést.

Fotó: Merész Márton

Azt portálunk írta meg elsőként, hogy a miniszter megüzente, még májusban drasztikusan átszervezi az MTA kutatóhálózatát. Eszerint a kutatóintézetek egy részét elcsatolná más intézményekhez, egy részét megszüntetné, az MTA pedig megmaradna köztestületnek. Egy újabb minisztériumi terv szerint pedig a Corvinus Egyetem mintájára egy alapítványba szerveznék ki a kutatóintézeteket és a vagyont.

Úgy volt egyébként, hogy ma az Országgyűlés költségvetési bizottságában tartanának egy meghallgatást az MTA kutatóintézeteinek a finanszírozásáról Lovász László és Palkovics László részvételével, de a fideszes bizottsági tagok nem támogatták ezt a napirendi pontot.

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.