Megszüntették a büntetőeljárást a két színikritikus ellen, akik csupán megosztottak egy cikket a Facebookon

2020. február 12., 15:48

Szerző:

Törvényes vád hiányában megszüntette a bíróság azt az abszurd büntetőeljárást, amelyet Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok ellen indítottak - írja az Átlátszó.

Csákit és Jászayt tavaly áprilisban perelte be Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező, önkormányzati tulajdonban lévő cég, a POSZF Nkft. ügyvezetője, mert a színikritikusok a privát Facebook-oldalukon megosztották a POSZF gyanús szerződéseiről szóló cikket, és ezzel Magyar szerint rágalmazták őt. A bíróság törvényes vád hiányában nemrég megszüntette a büntetőeljárást a Revizor portál munkatársai ellen, mert

Magyar Attila külön felszólításra sem jelölte meg, hogy Csáki és Jászay mely kijelentéseit sérelmezte pontosan.

Az ügy két éve kezdődött, amikor kiderült, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező POSZF két év alatt 118 millió forintot fizetett annak az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft-nek, amelynek az ügyvezetője Szűcs Gábor volt. Ő a POSZT fesztiváligazgatója, Magyar pedig most is tulajdonos az Aktor Produkcióban. A két színikritikus az erről készült Átlátszó-cikket osztotta meg a saját Facebook-profilján, ami Magyar szerint kimerítette a rágalmazás fogalmát, ezért perelt.

A bejegyzéseket csak az ismerősök láthatták, hiszen nem voltak publikusra állítva.

Magyart ezt sem tántorította el, szerinte a két szerző 2-4 ezer ember előtt (kettejüknek összesen ennyi ismerőse van a Facebookon) megsértette az ő becsületét, a társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet, valamint az emberi méltóságát.

Az Átlátszó azóta feltárta, hogy a pécsi önkormányzat egy vizsgálatnál komoly problémákat talált a POSZF működésében, az Aktorral kötött szerződéseik telesítésigazolásai ellenőrizhetetlenek, az aktor 2017-ben jogtalanul fogadott be TAO-támogatást, valamint a POSZF gazdálkodása sem átlátható.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.