Lakóotthon épül fogyatékkal élőknek Putnokon

Jelenleg 160 további beruházás zajlik az ügyben.

2021. augusztus 17., 13:41

Szerző:

Lakóotthonokat adtak át fogyatékossággal élőknek Putnokon kedden. A pályázat keretében létrehozott öt épületben összesen hatvanan lakhatnak – írta az MTI.

Az otthonok önállóbb életet biztosítanak a fogyatékossággal élő embereknek, mint a nagy létszámú intézmények, ahonnan átköltöznek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Magyarországon 13 ezer fogyatékossággal élő ember lakik ötven főnél nagyobb létszámú intézményben, közülük mintegy kétezren költöznek át kisebb házakba ezekben a hetekben, hónapokban – tette hozzá Fülöp Attila, aki elmondta, hogy mintegy 160 ilyen beruházás zajlik az országban.

Az államtitkár közölte, a kommunizmus alatt a fogyatékossággal élők ügye nem lehetett a közbeszéd tárgya. Nem találkoztak velük, mert a falvakon kívül, nagyobb intézményekben, falakkal elzárva gondoskodtak róluk. Ezt váltja fel a családias közeg kialakítása – közölte. Fülöp Attila köszönetet mondott Putnok közösségének, amiért befogadta az embereket, az ellátottaknak pedig azt kívánta, érezzék át, hogy a költözés egy lépés az önállóság felé.

A lakóotthonok megépítésére a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nyert el 525 millió forintot az EFOP Kilátás-kiváltás Gömörben című pályázatán. Riz Gábor országgyűlési képviselő közölte: ki-ki úgy egész ember, ahogyan a Jóisten őt megteremtette, a fogyatékossággal élők is értékes tagjai a közösségnek. Tamás Barnabás putnoki polgármester emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg a telkek biztosítását, és mint mondta, a város befogadta a lakókat.

(Kiemelt kép: Putnok látképe 2013. június 2-án. Fotó: Farkas Gergely / Wikimedia Commons)