A marosvásárhelyi magyarmentő romáról nevezné át a Nyugati teret egy szervezet

Karácsony Gergelyhez fordul az Idetartozunk! Egyesület.

2020. szeptember 16., 14:25

Szerző:

 Az Idetartozunk Egyesület és vezetője, Setét Jenő kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől a Nyugati tér mint közterület elnevezésének megváltoztatását Puczi Béla térre, áll az egyesület közleményében. Mint emlékeztetnek, az egyesület 2017. december 10-én a Nyugati Pályaudvar oldalfalán emléktáblát helyezett el Puczi Béla marosvásárhelyi roma hős emlékére,

aki vezetésével 1990-ben Marosvásárhelyen a magyar felkelők segítségére siettek a marosszentgyörgyi cigányok. "Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok."  

Puczi gyakorlatilag belerokkant a román hatóságok bántalmazásába, és a marosvásárhelyi események után Magyarországon kért menedékjogot, amire mintegy tíz évet kellett várnia. Élete utolsó éveiben a Nyugati téren élt sajnálatos módon mint hajléktalan.  

A Nyugati tér Puczi Béla térre átnevezése a nemzeti emlékezet részévé emeli a marosvásárhelyi eseményeket, és kifejezi  a magyarajkúak, a magyarok egymás melletti kiállásának elismerését és a hősök kiérdemelt megbecsülését, indokolja javaslatát az Idetartozunk Egyesület.