PSZ alelnök: A vidéki tanárok azért nem tüntetnek, mert félnek

A PSZ alelnöke szerint a Tudásmenet elérte a célját, és megtapasztalták, hogy a vidéki pedagógusok között mekkora a félelem a tiltakozással kapcsolatban. Emellett az ajánlotta, hogy amíg nem fűtik fel az osztálytermeket 20 fokra, addig ne tartsák meg az órákat.

2023. január 9., 18:50

Szerző:

Minden körülmények között elérte a célját a Tudásmenet – közölte Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) alelnöke az InfoRádióban.

Elmondása szerint az „atomizált magyar társadalom” bemutatta, hogy mekkora az összefogás a pedagógusokért, viszont azt is megtapasztalták, hogy mekkora a félelem a vidéki kisvárosokban, településeken. Részletezte, hogy a Miskolcról induló akciójuk során nagy segítséget kaptak az emberektől, viszont azt látja, hogy a a kistelepülési, kisvárosi pedagógusok rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak. „Hihetetlenül félnek akkor is, amikor nem állami fenntartású az intézmény; a polgármestertől. Van, akinek önkormányzati beszállító a férje, és ezért nem mer tiltakozni, van, aki attól is fél, hogy a NAV megjelenik a közvetlen hozzátartozójánál, ha mellénk áll” – mondta.

Megjegyzte, hogy a vidéki kollégáik nagyon felkészületlenek a munkavállalói érdekekből, és olyan szerződéseket is aláírnak, amelyek teljesen kiszolgáltatottá teszik őket. Ezért most egy olyan fázis jön, ahol „házról házra” terjesztik az információkat, hogy mit nem szabad aláírniuk és milyen jogok, kötelezettségeik vannak.

A PSZ úgy ítéli meg, hogy a sztrájk viszont most már nem elég, a nyomásgyakorlást a kormányra folytatni kell, és mindenkinek tudnia kell, hogy nem csak bérkérdésről van szó.

Totyik továbbá elmondta, hogy a PSZ azt javasolta, hogy az osztálytermeket fűtsék fel 20 fokra a téli szünet után, és amíg ez nem történik meg, addig a tanítási órákat ne tartsák meg, helyette a tanulók sétáljanak a folyosón, mozogjanak.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.