Megérkezett Budapestre a Tudásmenet

A Tudásmenet című akció keretében a résztvevők Miskolctól Budapestig összesen 180 kilométert gyalogoltak, hat nap alatt. Az akció utolsó állomása a Kölcsey Gimnázium, ahol több beszéd fog elhangzani. 

2023. január 7., 16:06

Szerző:

A PDSZ Facebookján élő közvetítésben követhető nyomon a Tudásmenet, melynek résztvevői szombaton megérkeztek Budapestre, miután Gödöllőről indulva teljesítették a menet utolsó tervezett szakaszát. A Menetet a Tanítanék, a PSZ és a NOÁR mozgalom szervezték, ő hozzájuk csatlakozott a PDSZ. A menetre érkezők pénteken az Örs vezér téren gyülekeztek, és fél háromkor indultak tovább a Kölcsey Gimnázium felé, ahol többen mondanak majd beszédet. 

Az útvonalon végig, illetve a Munkácsy utca legvégén felállított színpadnál, a Kölcsey Gimnázium előtt is lehet csatlakozni. „A menet hétfő reggel a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól indult, és napi 30 kilométert tettek meg a résztvevők, köztük a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több tagja” – foglalta össze a Telex. Összesen öten teljesítették a teljes távot, mások szakaszosan csatlakoztak. 

Frissítés: a menet szombaton 16:23-kor a Hősök terénél jár. A PDSZ élő közvetítése szerint 500 méter hosszan kígyózik az Andrássy úton, és körülbelül 3-4000 ember lehet jelen.

(Kiemelt képünk: A Tudásmenet utolsó szakaszához csatlakozó tiltakozók az Örs vezér tere és a Kölcsey Gimnázium közötti szakaszon 2022. január 7-én. Pillanatfelvétel a PDSZ Facebookján követhető élő közvetítésből.)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.