A PDSZ országos sztrájkot hirdet január 23-tól

Hét napig tartó országos sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete január 23-tól, hogy folytassák a 2022 óta tartó tüntetés sorozatot, amivel az oktatás helyzetére akarják felhívni a figyelmet.

2023. január 7., 22:19

Szerző:

A Telexhez eljuttatott közleményükben a PDSZ azt írta, hogy a január 21-i központi középiskolai felvételi utáni hétre időzített akcióval a szülőknek azt a jogos elvárását szeretnék tiszteletben tartani, hogy a gyerekek ne szenvedjenek hátrányt a felvételire való felkészülésben. A országos sztrájkhoz minden intézmény és közösség saját megoldásokkal tud csatlakozni. A január 23-án kezdőd, hét napig tartó sztrájkot legkésőbb január 16-a, 16 óráig kell bejelenteni.

„Ez az akció azzal záródik, hogy január 31-re, az egy évvel ezelőtt lebonyolított figyelmeztető sztrájk évfordulójára meghirdetjük a szolidaritás napját. Csatlakozásra hívjuk a szakszervezeteket, civil szervezeket és az állampolgárokat. A tárgyalások folyamatban vannak. A részleteket hamarosan nyilvánosságra hozzuk” – tette hozzá a PDSZ közleményében. 

Szombat este a Tudásmenet az oktatásért nevű akció ért véget, melynek keretében Miskolctól Budapestig, összesen 180 kilométert gyalogoltak az akcióban részt vevők. A Kölcsey Gimnázium előtt több, mint ezer ember várta őket, majd pedagógusok és diákok mondtak beszédeket. Bejelentették azt is, hogy január 31-én ismét országos ülősztrájk lesz. 

(Kiemelt képünk: Budapest, 2023. január 7. Résztvevők az oktatásért Miskolcról indult menet végén a fővárosban, a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt 2023. január 7-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.