Pompás időzítés: Szijjártó New York-ból csörögte fel Moszkvát

Szijjártó Péter felhívta Moszkvát, hogy felpörgesse Paks II-t.

2023. január 26., 12:35

Szerző:

„Az atomenergia a jövő energiája, számunkra pedig kedvező hír, hogy az orosz kormány is kiemelt fontosságot tulajdonít a paksi fejlesztésnek” – posztolta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki éppen New Yorkban van, és ottani idő szerint hajnali háromkor egyeztetett telefonon Alekszander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével.

Szijjártó azt írta, a paksi atomerőmű-beruházásáról beszéltek, és megállapodtak abban, hogy ahol csak lehet, gyorsítják a beruházást – írja a posztot kiszúró Telex.

„Emiatt természetesen nem fogunk támogatni egyetlen olyan brüsszeli javaslatot sem, amely akár egy kicsit is nehezítené vagy netán ellehetetlenítené a magyar–orosz nukleáris együttműködést”

– közölte. Szijjártó azt is írta, hogy beszéltek a földgázszállítás helyzetéről is.

 „A jelenleg egyetlen 100 százalékon működő kelet–nyugat irányú vezetéknek, a Török Áramlatnak, valamint a hosszú távú szerződésünknek köszönhetően Magyarország földgázellátása folyamatos és zavartalan, naponta több mint 12 millió köbméternyi földgáz kerül leszállításra” – írta a külügyminiszter.

(Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Nukleáris Energia Intézet (Nuclear Energy Institute, az amerikai nukleáris ipari kereskedelmi szövetség) washingtoni rendezvényén 2022. október 26-án. Fotó: MTI/KKM)