Erasmus-ügy: a DK a kulturális bizottság elé idézi Pintér Sándort

A kulturális bizottság előtt hallgatná meg a DK frakciója Pintér Sándor belügyminisztert az alapítványi egyetemek elveszített Erasmus-pénzei kapcsán, közölte a párt az MTI-vel.

2023. január 14., 12:04

Szerző:

A párt országgyűlési képviselője, Kálmán Olga videós közleményében úgy fogalmazott, „a héten derült ki, hogy az Orbán-kormány miatt a magyar egyetemek jelentős része nem vehet részt az Erasmus programban. Hiába szólt előre az Európai Bizottság, hogy a magyar egyetemek nem lehetnek fideszes alapítványok kezében, ez sem a miniszterelnököt, sem az alapítványok kuratóriumaiban ülő fideszes politikusokat nem érdekelte.”

Kálmán Olga ezért a DK országgyűlési képviselőjeként és az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnökeként a bizottság összehívását kezdeményezte, hogy Pintér Sándor, Navracsics Tibor és Varga Judit személyesen számoljanak be a Kulturális Bizottság előtt arról, „hány kutatónak lehetetlenítették el a munkáját és hány egyetemistának törték össze az álmait.”

A képviselő hozzátette: „tudni akarjuk, mikor mond le az összes fideszes politikus az összeférhetetlen kuratóriumi pozíciójáról. A DK azért küzd, hogy a magyar egyetemek újra részt vehessenek az Erasmus programban, a magyar hallgatók pedig újra mehessenek cserediákként európai egyetemekre.”

Hangsúlyozta még, „az Árnyékkormány a hallgatók utolsó reménye arra, hogy ne kelljen feladniuk az álmaikat és részt vehessenek az Erasmusban.”

(Kiemelt kép: Pintér Sándor belügyminiszter távozik meghallgatásáról, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléséről az Országgyűlés Irodaházában, Budapesten 2016. május 31-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.