Ugrott az Erasmus-támogatás is az alapítványosított egyetemeknek

Átláthatatlannak, és túlzottan kormánypárti kötődésűnek tartanak minden vagyonkezelő alapítvány alá rendelt egyetemi vezetést, ezért egyelőre kimaradnak az Erasmus ösztöndíjprogramból.

2023. január 9., 10:05

Szerző:

Nem érkezhetnek friss támogatások a Erasmus + programból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból a kormány által 2019-2020 folyamán vagyonkezelő alapítványi formába átszervezett magyar egyetemeknek, tudta meg a Népszava. A felsőoktatási csere- és finanszírozási programok pénzei azért állnak, mert az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai szerint az alapítványok túlzott és átláthatatlan politikai befolyás alatt állnak.

Mindezt a Bizottság december végén , hivatalos levélben értesítette a testület szolgálatait és az állami vagyonkezelő szerveket.

A pénzvisszatartás összesen 21, ilyen formába átszervezet, volt állami egyetemet érint. Közöttük vannak olyan nagy felsőoktatási intézmények is, mint a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem. A visszatartás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

Az Erasmus program a legfontosabb csatorna volt, amelyen keresztül ezeknek az egyetemeknek a diákjai külföldi tanulmányi ösztöndíjhoz juthattak. A Horizont 2000 kutatási keretprogram támogatásai eközben hazai, vezető kutatásokat segítettek. A Budapesti Corvnus Egyetem például csupán 2014 és 2020 között 11 projektre 3,6 millió eurót kapott a programon keresztül.

Mint kiderült, a közösségi finanszírozási programok leállításáról 2022. december 15-én hoztak döntést a EU pénzügyminiszterei. A magyar kormány felajánlotta ugyan, hogy a vonatkozó törvényeket módosítja, ám a Bizottság nem tartotta elégségesnek az eddig eszközölt változtatásokat.

(Kiemelt kép: Összellenzéki naggyűlés a a Műegyetem rakparton. Budapest 2022. március 15. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.