A kormány nem fogadja el az EB döntését az Erasmusról

A Kulturális és Innovációs Minisztérium is reagált az Európai Bizottság Erasmussal kapcsolatos döntésére, amely szerint a kormány azt nem fogadja el.

2023. január 9., 21:41

Szerző:

„Magyarország minden vállalását teljesítette, így nem fogadja el az Európai Bizottság azon döntését, amely a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott egyetemek direkt uniós pályázatokból való diszkriminatív kizárását tartalmazza” – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az rtl.hu-nak.

A KIM a közleményében kiemelte, hogy a jelenleg futó és idén az egyetemek által pályáztatott felsőoktatási hallgatói, oktatói csereprogramokat nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése. Az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak, így a hallgatókat semmilyen hátrány nem érheti.

Más uniós forrásokhoz hasonlóan ennek tisztázására március 16-ig kerül sor, és a közlemény szerint a kormány folyamatosan egyeztet is az EB-vel a a felsőoktatást érintő források további zavartalan biztosításáról.

Ugrott az Erasmus+-támogatás az alapítványi egyetemeknek, Navracsics félreértésben bízik

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla nem érkezhetnek friss támogatások a Erasmus + programból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból a kormány által 2019-2020 folyamán vagyonkezelő alapítványi formába átszervezett magyar egyetemeknek

A felsőoktatási csere- és finanszírozási programok pénzei azért állnak, mert az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai szerint az alapítványok túlzott és átláthatatlan politikai befolyás alatt állnak. Mindezt a Bizottság december végén , hivatalos levélben értesítette a testület szolgálatait és az állami vagyonkezelő szerveket.

A pénzvisszatartás összesen 21, ilyen formába átszervezet, volt állami egyetemet érint. Közöttük vannak olyan nagy felsőoktatási intézmények is, mint a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem. A visszatartás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

Navracsics később úgy reagált a hírre, hogy „Nagyon bízom benne, hogy csak egy félreértésről van szó, és az Európai Bizottság (EB) valójában nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitáinak a költségét”. Az uniós forrásokért is felelős területfejlesztési miniszter szerint  az EB-vel való tárgyalásokon nem esett szó arról, hogy kockázatosnak tartaják, hogy az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban politikusok ülnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.