Navracsics az Erasmus+-ügyről: „Nagyon bízom benne, hogy csak egy félreértésről van szó”

Navracsics Tibor szerint előfordulhat, hogy csak félreértés miatt vonták meg az Erasmus-támogatásokat, de mindenképpen egyeztetnek az Európai Bizottsággal a döntéssel kapcsolatban.

2023. január 9., 19:11

Szerző:

„Nagyon bízom benne, hogy csak egy félreértésről van szó, és az Európai Bizottság (EB) valójában nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitáinak a költségét” – így reagált az RTL Híradó stábjának Navracsics Tibor az uniós forrásokért is felelős területfejlesztési miniszter az Erasmus+ támogatások megvonásáról.

Elmondása szerint az EB-vel való tárgyalásokon nem esett szó arról, hogy kockázatosnak tartaják, hogy az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban politikusok ülnek. Az üggyel kapcsolatban megkeresik az EB-t, és tisztázni szeretnék, hogy pontosan mire gondoltak, majd Navracsics hozzátette, hogy mérlegelni fogja, ha az Európai Bizottság azt kéri tőlük, hogy a szigorú összeférhetetlenség szabálya miatt távozzanak a politikusok az egyetemek alapítványi kuratóriumából. A riporter megkérdezte Navracsicstól, hogyha távozniuk kell, akkor lemond-e Pannon egyetemi kuratóriumának elnöki posztjáról. Válaszul annyit mondott, hogy

„Meglátjuk, hogy lesz.”

Ugrott az Erasmus+-támogatás az alapítványi egyetemeknek

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla nem érkezhetnek friss támogatások a Erasmus + programból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból a kormány által 2019-2020 folyamán vagyonkezelő alapítványi formába átszervezett magyar egyetemeknek

A felsőoktatási csere- és finanszírozási programok pénzei azért állnak, mert az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai szerint az alapítványok túlzott és átláthatatlan politikai befolyás alatt állnak. Mindezt a Bizottság december végén , hivatalos levélben értesítette a testület szolgálatait és az állami vagyonkezelő szerveket.

A pénzvisszatartás összesen 21, ilyen formába átszervezet, volt állami egyetemet érint. Közöttük vannak olyan nagy felsőoktatási intézmények is, mint a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem. A visszatartás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

(Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.