Trianoni dalműveket íratna a nehéz helyzetbe került zeneszerzőkkel a Demeter Szilárd-féle Petőfi Irodalmi Múzeum

2020. május 4., 17:47

Szerző:

Megjelent a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) pályázata, amellyel a járvány miatt nehéz helyzetbe került írókon, költőkön, dramaturgokon és zenészeken kívánnak segíteni. A pályázat egyik érdekessége, hogy

a dalszerzők csak akkor kaphatnak támogatást, ha Trianon témában írnak dalt.

– számolt be a fejleményről az Index. 

Az íróknak, költőknek és dramaturgoknaka témaválasztás csupán lehetőség, ellentétben a zenészekkel, akiknek viszont kötelező Trianon-témában alkotni, ha pénzügyi támogatáshoz akarnak jutni. Összesen 50 millió forintot osztanak ki, ebből 30 jut az íróknak és költőknek, 10-10 a dramaturgoknak és zeneszerzőknek. A zenészek maximum bruttó 300 ezer forintra pályázhatnak fejenként, a többi kategóriában ez az összeg maximum bruttó 150 ezer.

A támogatott zenék esetében a PIM a támogatás fejében 5 évre megszerzi az elkészült zenemű ingyenes közzétételi jogát is vagyis a múzeum öt évig nem köteles jogdíjat fizetni az általa publikált és támogatott zenékért, ami a pandémia idején különösen fájdalmas a dalszerzőknek, hiszen lemezeladások és koncertek híján ez az egyik utolsó fix éves bevételi forrásuk. 

 

 

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.