Péterfalvi Attila: Komoly aggodalomra ad okot az okosnapszemüveg

A NAIH elnökét kérdeztük a Facebook és a Ray-Ban közös termékével kapcsolatban. 

2021. szeptember 23., 15:22

Szerző:

Korábban is írtunk róla, hogy a Ray-Ban és a Facebook közösen dobott piacra egy okos napszemüveget, amely képet és videót is képes készíteni másokról, azok beleegyezése és tudta nélkül is. A szemüvegen csak egy apró piros led lámpa jelzi, hogy éppen felvétel készül. Péterfalvi Attila lapunk kérdésére kijelentette: „az okos napszemüveggel kapcsolatosan az egyik lehetséges probléma, hogy a technológia intenzív adatgyűjtésre, illetve rejtett, mások tudomása nélkül készített felvételek készítésére alkalmas.”

„Aggodalomra ad okot, hogy a felhasználó másokról, azok beleegyezése nélkül készíthet fotókat, videókat. Továbbá a Facebook a felhasználóra hárítja a felelősséget, mivel azt javasolja a felhasználó számára, hogy az eszközt ne használja privát helyiségekben, illetve jogsértő tevékenységre” – tette hozzá a NAIH elnöke. Szerinte a Facebook és a Ray-Ban közös terméke a magánélet védelméhez fűződő alapjogok sérelmére is alkalmas lehet. Péterfalvi Attila lapunknak elmondta: már az olasz adatvédelmi hatóság is kifejezte aggályait az okos napszemüveg miatt. Az olasz hatóságok azt is megemlítik, a NAIH elnökének elmondása szerint, hogy a gyermekek jogait fokozottabb védelemben kell majd részesíteni, a gyerekek tájékozatlansága és kiszolgáltatottsága miatt. Péterfalvi hozzátette, hogy jelenleg nem derül ki, a gyártók hogyan szeretnék a gyermekek jogait megvédeni.

A NAIH elnöke kérdésünkre mi a legnagyobb félelem az új okos napszemüveg miatt elmondta: „A mi véleményünk szerint a legnagyobb aggályt az jelenti, hogy ez az eszköz olyan rejtett megfigyelésre nyújt lehetőséget, amilyenre korábban még nem volt példa. Az autókban megtalálható dash cam-ekkel és a szolgálati munkát végző, testkamerával felszerelt ellenőrökkel szemben az okos napszemüveg nemcsak közterületeken lesz használható, hanem olyan privát terekbe is bebocsátást nyer folyamatos viselésével, amely az emberek legbensőségesebb privátszférájához tartoznak.” Péterfalvi szerint az a biztonsági intézkedés, ahol a használat során világít LED a szemüvegen, nem biztosítja a felvételen szereplő érintettek megfelelő tájékoztatását. Hozzátette, hogy az emberi leleményesség segítségével egyébként is leplezhető az okos szemüveg működése mások számára. Emiatt az érintettek továbbra sem fogják tudni, hogy engedély nélkül készül róluk felvétel. 

Péterfalvi kiemelte, hogy abban az esetben, ha bármilyen adatvédelmi eljárás indul a Facebookkal szemben, az  ír adatvédelmi hatóságnál fog lecsapódni, mivel az internetes platform Írországban van cégként bejegyezve Európában. Az úgynevezett egyablakos eljárás keretében magyar bejelentések esetén a Facebookkal szemben is az ír adatvédelmi hatóság jár el, a magyar hivatal részt vehet ugyan az eljárásban, de csak részben és főként, mint véleményező. Kérdésünkre jelenleg mennyi adatvédelemmel kapcsolatos ügy zajlik internetes platformokkal szemben a NAIH elnöke elmondta, hogy 279-re rúg a folyamatban lévő ügyek száma a GDPR rendszer bevezetése óta. 

(Kiemelt kép: Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke 2017. október 20-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.