Hat magyar egyetem beperelte az EU-t

Azért perelnek, mert az Európai Bizottság nem ad EU-s pénzt a magyar alapítványi egyetemeknek. 

2023. május 9., 15:11

Szerző:

Hat alapítványi egyetem fordult az Európai Unió Bíróságához azért, mert az Európai Bizottság (EB) kizárta a magyar alapítványi egyetemeket EU-s finanszírozási projektekből, így például az Erasmus+ és a Horizont Európa egyetemi kutatási programokból is – írja a g7

Az Európai Bizottság decemberben zárta ki a magyar alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményeket a finanszírozásból, és tiltotta meg, hogy szerződést írjanak alá EU-források kifizetéséről, mert az EB nem látta biztosítottnak az intézmények autonómiáját és transzparenciáját. Ennek azt lett a következménye, hogy a magyar diákok Erasmus-részvétele vált bizonytalanná, a magyar alapítványi egyetemek pedig már közel fél éve csak társult tagként, saját vagy kormányzati büdzséből vehetnek részt a kutatási projektekben. Ez a forrásveszteség jelentősen érinti a magyar felsőoktatási szektort és a 21 alapítványi egyetemet. A kialakult helyzet azt eredményezte, hogy egy nem alapítványi fenntartású egyetemnek is magyarázkodnia kellett a nemzetközi partnerei felé.

The Higher Education szaklap szerint a felperesek között van a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is. ASemmelweis Egyetem szerint az EU-források felhasználása az alapítványi kuratóriumtól függetlenül zajlik. A Debreceni Egyetem pedig azzal érvel, hogy az EB döntése szembemegy az európai alapértékekkel, és politikai háború eredménye. A Semmelweis Egyetem 2014 és 2020 között több mint 6 millió euróhoz jutott hozzá, a Debreceni Egyetem pedig több mint 4 millió euróhoz.

Az Európai Bíróság nyilatkozata szerint összevonva tárgyalhatják majd az eseteket, és 18 hónap múlva hozhatnak ítéletet. 

(Kiemelt képünkön a Debreceni Egyetem főépülete. Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László)