Pénteken többször leszakad az ég

Később megszűnik a csapadék.

2022. április 21., 16:03

Szerző:

Délnyugat felől fokozatosan megközelíti térségünket egy mediterrán ciklon. Melegfrontja és annak csapadékrendszere az éjszaka második felében érkezik délnyugati irányból, majd halad fokozatosan észak, északkelet felé. Ebből az összefüggő csapadékzónából inkább esőre számíthatunk. Mögötte átmenetileg megszűnik a csapadék, és a felhőzet is szakadozottabbá válhat, ez viszont kedvezőbb feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulására. Pénteken a déli órák környékétől a labilis melegszektorban egyre növekvő számban számíthatunk záporokra, zivatarokra, amelyek egy része még a következő éjjel is tevékenykedni fog.

A videó a legfrissebb modellfutás eredményeit mutatja. Mediterrán ciklonról van szó, emiatt az átlagosnál nagyobb bizonytalanságra hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

(Kiemelt képünk illusztráció)

Az orosz-ukrán háború kitörése után pár hónappal Svédország és Finnország egyszerre adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az út a tényleges csatlakozáshoz viszont nem olyan egyszerű, mint azt sejteni lehetett, mert Törökország több indokkal is akadályozza a folyamat gyors lezárását. Dag Harteliust, Svédország budapesti nagykövetét kérdeztük többek között a svéd–török viszonyról, Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról és az orosz–ukrán háborúról.