Kínai külügyminiszter: az EU tanulhatna Magyarországtól

A kínai külügyminiszter videótárgyalásokat folytatott Szijjártó Péterrel kedden. A megbeszélésen a két fél aláírt egy megállapodást, valamint a kínai külügyminiszter kijelentette, hogy az EU-nak Magyarországtól kéne tanulnia.

2022. december 15., 15:19

Szerző:

Kedden videótárgyalásokat folytatott Vang Ji kínai és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, amelynek keretében alá is írtak egy megállapodást az Egy Övezet, egy Út nevű kínai nemzetközi fejlesztési projekthez kapcsolódó kormányközi együttműködési bizottság felállításáról, az EU tagállami közül elsőként. Vang Ji kínai külügyminiszter a magyar kormány együttműködését dicsérve példaként is állította Magyarországot az EU elé – írta a Politico nyomán a 444.

A Politico szerint nem véletlen, hogy Szijjártó és Vang virtuális találkozójára épp a héten került sor. Az EU ugyanis éppen a héten jelentette be, hogy 10 milliárd eurós fejlesztési programot szán Délkelet-Ázsiába, ami alig burkoltan a kínai projekt riválisa lenne.

Vang azzal, hogy kimondta, hogy az EU-nak Magyarországtól kéne tanulnia, arra utalhatott, hogy Kína reméli, az EU és tagállami olyanok tudnak lenni, mint Magyarország, és Kína fejlődését és megfiatalodását objektív és barátságos módon szemlélni.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)