PDSZ: 13-14 ezer tanár lépett sztrájkba

A PDSZ vezetője szerint mintegy 13-14 ezer tanár vett részt a szerdai sztrájkban.

2022. október 5., 16:48

Szerző:

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője szerint nagyjából 13-14 ezer tanár vette fel a ma reggel a sztrájkot – közölte a Mérce tudósítása szerint. A keddi tiltakozó akciókról itt olvashat bővebben.

Hozzátette: Október 14-re is bejelentett a PDSZ egy országos sztrájknapot, azért éppen erre a napra, mert akkor lesz egy éve, hogy a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) megfogalmazták a közös sztrájköveteléseiket.

„Egy éve szórakoznak velünk, egy éve alázzák a pedagógusokat azzal, hogy egyetlen követelésünket sem veszik komolyan”

– mondta el Komjáthy, hozzátette a legutóbbi tárgyaláson Maruzsa Zoltán államtitkár azt közölte velük, hogy nem tudnak megállapodni egy következő időpontban mert csak akkor tudnak majd tárgyalni, „ha megjött az EU-tól a pénz”. Azt közölte velük az oktatási államtitkár, hogy „addig amíg az nem jön meg addig nincs miről tárgyalni.”

Komjáthy szerint a tanárok bérét nem az európai állampolgárok pénzéből hanem a központi költségvetésből kéne kigazdálkodni.

Kiemelte, hogy azok a tanárkollégák, akik csatlakoznának a 14-i sztrájkhoz, azoknak pénteken 16:00-ig kell regisztrálniuk, hogy a tankerületek ne minősíthessék jogtalannak a munkabeszüntetéseket.

(Kiemelt kép: A Fazekas Mihály Gimnázium tiltakozó tanárai. Fotó: Fazekas Mihály Gimnázium)