Parkolás: így úszható meg a bírság

A parkolás szabályainak megsértéséért járó büntetés 13 000 forinttól akár 130 000 forintig is terjedhet, ugyanakkor az bizonyos esetekben megúszhatóvá válik.

2024. augusztus 13., 12:48

Szerző:

A KRESZ határozottan fogalmaz a parkolás szabályainak tekintetében: megállni az úttesten lehetséges, annak menetirány szerinti jobb szélén, illetve kijelölt parkolókban, annak meghatározott rendje szerint. Minden további esetben a kihelyezett táblák szerint kell eljárni – figyelmeztet cikkében a Vezess.hu. Hozzáteszik, a járdán a parkolás általánosan tilos, hacsak tábla nem engedélyezi. Ha engedélyezett, a járda szélességének több mint felét akkor sem foglalhatja el az autó, illetve 1,5 méternek minimum maradnia kell a járda szélességéből.

Tilos a zöldterületen parkolás is, ez alól általában nincs kivétel. Nem szabad továbbá megállni kereszteződés és gyalogátkelőhely ötméteres körzetében, ugyancsak tilos más kocsibeállóján, és persze ott, ahol ezt tábla jelzi.

A Vezess.hu egyik olvasója ellen zöldterületen parkolásért feljelentést tettek a 15. kerületi önkormányzat közterület-felügyelői a “közösségi együttélés szabályainak megsértése” indokkal. Az olvasó saját állítása szerint mindent megtett azért, hogy a lehető legkevésbé zavarja az autós- és gyalogosforgalmat, első ránézésre pedig messze nem volt zöldterület a környéken, amire állhatott volna. A koszos, földes terület, amin az autó egy része állt, azonban már zöldterületnek minősült – írja a lap.

Az olvasó azonban vitatta a birság jogosságát, éppen ezért levelet írt a hatóságnak, melyben részletesen ismertette a körülményeket, belevéve, hogy körültekintően, a forgalmat nem zavarva járt el, amikor leparkolta az autót, és azt is, hogy a terület ránézésre nemhogy zöld nem volt, de karbantartás vagy ápolás hiányában teljesen elhagyatottnak tűnt. Teljesen elismerte a parkolást és együttműködően járt el, amit a következő levélben az eljáró hatóság is elismert és a körülményekre való tekintettel megúszta egy figyelmeztetéssel.

Parkolás: változnak a szabálysértési összegek

Korábban megírtuk: mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia annak, akit közlekedési szabálysértésen kapnak a jövőben, mivel augusztustól megemelkedik a közlekedési bírság összege. A kormány módosította ugyanis a közlekedési szabálysértésekre vonatkozó pénzbírságok és helyszíni bírságok előírásait, valamint a 2012. évi II. törvénnyel kapcsolatos rendeleteket. A Magyar Közlönyben megjelent mellékletek szerint így változnak majd a különböző szabálysértésekért járó bírságok összegei, melyek helyszíni fizetéssel még mindig alacsonyabbak. Ezekről bővebben az alábbi cikkben olvashat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: EM80 / Pixabay)