Pánikhangulatban várakozik az Izraelben rekedt magyar turistacsoport

Csütörtökig van szállásuk, utána utcára kerülhetnek egy magyar turistacsoport többségében 60 év feletti idős, beteg tagjai. Rettegnek, hogy nem érkezik segítség, de időközben reagált a külügyi tárca és megtették a szükséges lépéseket.

 

2023. október 10., 16:59

Szerző:

„Tizenöten rekedtünk itt. Senki nem foglalkozik velünk, miközben Magyarországon azt kommunikálják, hogy mindenkit kimenekítettek” – ezt nyilatkozta a 24.hu-nak a csoport egyik tagja. A baráti társaság Tel-Aviv közelében, egy északi tengerparti város szállodájában rekedtek, ahonnan vasárnap óta nem tudtak kimozdulni.

A nő elmondta, hogy múlt pénteken utaztak ki, és elvileg csütörtökön reggel kellene visszarepülniük Budapestre, de erre nincs esély, mert a Ryanair – más légitársaságokhoz hasonlóan – az összes izraeli járatát törölte.

„A csoportunk tagjainak körülbelül a fele 60 év feletti idős, beteg ember. Csütörtökre elfogynak a gyógyszereink, nem lesz élelmiszerünk, pénzünk, és a telefonokat sem tudjuk majd hol tölteni. Tilesch Gábor tel-avivi konzulnak az volt az összes tanácsa, hogy kereskedelmi hajóval menjünk Ciprusra, vagy repüljünk Jordániába” – vázolta kétségbeesetten a helyzetet.

Elkeseredésükben azt tervezik, hogyha csütörtökig nem mentik ki őket, akkor odamennek Tel-Avivban a magyar nagykövetség elé, és videón rögzítik, „ahogy az utcán csöveznek”.

A 24.hu megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, ahonnan Paczolay Máté külügyi szóvivő közölte: az érintett turistacsoportnak felajánlották, hogy ingyen hazahozzák őket a magyar kormány által Izraelbe küldött mentesítő járatok egyikével. Az eredetileg 18 fős csoportból hárman éltek is ezzel a lehetőséggel, ők már biztonságban itthon vannak.

„A turistacsoport fennmaradó része végül nem vette igénybe a konzulok által felajánlott mentesítő járatokat, és tegnap többen is még szervezett kiránduláson vettek részt az országban. Jelenleg is folyamatosan kapcsolatban állunk a csoport tagjaival, érdeklődünk a helyzetükről, és tájékoztatjuk őket a legfrissebb információkról. Konzulunk ennek megfelelően tanácsolta számukra a közelükből induló kompjáratot, amely helyzetüket tekintve a leggyorsabb és legbiztonságosabb módja lett volna az ország elhagyásának” 

– írta Paczolay.

A szóvivő szerint hazugság, hogy az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárok magukra lennének hagyva.

„Minden, a Konzuli Szolgálatnál regisztrált magyar állampolgárral kapcsolatban állunk, és folyamatos tájékoztatást nyújtunk részükre. Konzuljaink pontos listát és adatbázist vezetnek arról, hogy kikkel, mikor, mennyit beszéltek, valamint milyen tanácsokkal, segítséggel látták el őket. A budapesti központ és a tel-avivi nagykövetség jelenleg is 0–24 órában fogadja a hívásokat” – közölte a 24.hu megkeresésére.

(Kiemelt kép: tel-avivi lakosok vásárolnak egy üzletben a harcok közepette 2023. október 10-én. Fotó: GIL COHEN-MAGEN / AFP)