Pálinkás József: Orbán Viktor nagyzási mániában szenved

Az első Orbán-kormány egykori minisztere, az Új Világ Néppárt vezetője csalódott a Fideszben, már vállalhatatlannak tartja őket. Az ellenzéki előválasztáson legalább 28 helyen indulnak.

2021. június 21., 09:38

Szerző:

A hétfői Népszavának adott interjúban Pálinkás József szerint egyre több „Fidesz árva” keresi meg. Szerinte szükséges, hogy a létrejövő ellenzéki struktúrában az egykori Fidesz-szavazók nézeteit, értékrendjét képviselő emberek is jelen legyenek.

„Rengetegen, akik a Fideszre szavaztak, polgári Magyarországot akartak, széles középosztállyal, hazafias politikával, autonóm közösségekkel. Ehhez képest most az autonómia szétverése folyik minden szinten. Mi azokat tudjuk megszólítani, akiknek fontos, hogy autonóm módon lehessen része a magyarok közösségének” – mondta az MTA egykori elnöke, aki elmondta, ő maga is mélyről indult, és hangsúlyozta, nem töltött be vezető pozíciót a NER-ben.

„1998-ban elvállaltam azt a feladatot az első Orbán-kormányban, hogy előmozdítsam az oktatást, a kutatásokat. Szerintem ebben sikeres voltam. 2003-2006 között ellenzékben segítettem a Fidesznek polgári néppárttá alakulni, és 2010-ben azt reméltem, kormányon a Fidesz egy nagyvonalú, hazafias, nemzeti egységre törekvő politikát visz majd. Ebben csalódnom kellett.” Pálinkás József 2018-ban jött rá, hogy vállalhatatlanná vált egykori pártja.

Pálinkás József azt is kifejti, jó példa Orbán Viktor nagyzási mániájára a Fudan egyetem története. „Magyarországra hozni egy külföldi egyetemet még jó döntés is lehet ésszerű léptékben. De ez egy gigantomán beruházás lesz. Hogy legyenek normális futball stadionok, szintén egy legitim cél. De az, hogy a kis falvakba is stadiont építsünk? Valahogy mindig a nagyság iránti vágy viszi félre Orbán Viktort a döntéseiben.”

Pálinkás József szerint a Fidesz mestere a politikai célhoz kötött törvényhozási trükközésnek. „Csak egy példa: Orbán Viktor bejelentette a gyermekesek adóelőlegének visszatérítését. Abszurd helyzet, hiszen erre a jelenlegi adótörvények nem adnak lehetőséget. A Fideszt ez nyilván nem zavarja, Orbán mond valamit, ők meg majd ősszel megváltoztatják a szabályokat.”

Az Új Világ Néppárt vezetője azt is elmondta, legalább 28 körzetben elindulnak az előválasztásokon. Eddig nem kötöttek más pártokkal megállapodásokat, de elképzelhetőnek tartja, hogy néhány helyen támogatni fogják az Új Világ Néppárt indulóit.

„A hat ellenzéki párt illúzióban élt az előválasztással kapcsolatban, most szembesülnek vele, hogy ez 106 körzetben nem kivitelezhető. Egy olyan körzetben, ahol van egy város és körülötte rengeteg falu nyilván nem lehet olyan előválasztást tartani, amiben kiderülne, ki a valóban legesélyesebb jelölt a Fidesszel szemben. Ezért elkezdték ezeket az alkukat, aminek megvan a hátulütője, hiszen sokan csalódhatnak miatta. A megállapodások egy része politikai realitás, egy másik része azonban egyszerűen mutyi, hiszen a parlamentben ülő emberek mindenképpen meg akarják őrizni a széküket. Magyarországon a politikusok sem autonóm emberek, közöttük is nagyon sokan vannak, akik, ha nem lesznek országgyűlési képviselők és nincs még két bizottsági helyük, el kell gondolkozniuk, hogy mit is fognak csinálni. Láttam én már 45 éves felnőtt férfit hisztérikusan sírni, amikor nem jutott be a parlamentbe, mert hirtelen szembesült vele, hogy valamilyen civil foglalkozásból kellene megélnie” – fejtette ki a Fidesz egykori oktatási minisztere a Népszavában.

(Kiemelt képünk: Merész Márton)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.