Öt vármegyére adták ki a figyelmeztetést a kánikula miatt

Holnaptól lesz igazán meleg.

2024. augusztus 10., 12:47

Szerző:

Szombaton melegszik a hőmérséklet, a HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint napközben 29 és 35 fok közötti értékeket mérhetünk. Durvul az időjárás, vasárnaptól hőségriadó lesz érvényben.

Egyre melegebb időnk lesz a napokban, szombatra már 30 fok feletti értékeket is mérhetünk – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nélkül. Napközben az északnyugati, északi szél időszakosan megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul.

A 25 celsius-fok feletti középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna vármegyében.

Vasárnap napos, száraz idő várható, általában kevés gomolyfelhővel. Az északnyugati szél időnként megélénkül. Hajnalban 14–22, délután 30–36 fokra számíthatunk.

Mint megírtuk, a hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25–27 fok lesz, a maximumok 33–38 fok között várhatók. Ilyenkor nemcsak a szív- és a keringési betegséggel élőknél, hanem gyakorlatilag bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

A nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra, fogyasszunk több folyadékot, pótoljuk az elveszített sót, elektrolitokat (nátriumot, kalciumot, káliumot, magnéziumot). Mint írták, kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, valamint délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon.

Védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat – írták a közleményben. 

 

 (Fotó: Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

09:23

Bár a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin hónapokig szerényen és csöndesen élt, most mégis elemi erővel robbant be a közéletbe.