Orvostanhallgatókból akar pénzt csinálni két magánszolgáltatónak a Semmelweis Egyetem

2018. október 21., 13:37

Szerző:

A SOTE egyik hallgatója hívta fel a 444.hu figyelmét arra, hogy az egyetem egy kötelező gyakorlathoz olyan vizsgálatokat írt elő, amelyeket konkrétan megnevezett magáncégeknél ajánl elvégezni. 

A diákoknak mintegy tízezer forintot kell kifizetniük az alkalmassági vizsgálatért és a laborért. Az egyetem van olyan előzékeny, hogy az általa javasolt magáncégek nyitva tartási idejét is megosztotta a hallgatókkal.

A portálhoz forduló hallgató szerint az előírt fizetős vizsgálatokkal két komoly gond is van:

  • fölöslegesek, mert korábban már átestek hasonló alkalmassági vizsgálatokon,
  • furcsa, hogy miért kell ezeket magáncégeknél, saját költségre elvégezni.

Mintegy 400 hallgató érintett az ügyben, így összesen körülbelül 4 millió forintos forgalmat terel a SOTE a két magáncéghez.

Az ötödéves hallgatók a Semmelweis Egyetem honlapján is közölt feltételek szerint csak akkor vehetnek részt az Uzsoki utcai kórházban esedékes traumatológiai gyakorlatukon, ha előtte elmennek egy vérvizsgálatra, majd az ottani eredménnyel a kezükben jelentkeznek egy munkaköri alkalmassági vizsgálaton is.

Mindezeket elvben bárhol el lehet végeztetni, de a tanszék két helyet kifejezetten ajánl, pontos címmel, telefonszámmal, nyitva tartási idővel és árakkal, és még az is kiderül, hogy az egyiknél lehet kártyával fizetni, a másiknál meg nem. 

A SOTE azt javasolja hallgatóinak, hogy a vérvételt intézzék a Synlab nevű cégnél, az alkalmassági vizsgálatot pedig az AGENT GTS Kft-nél. 

A hallgatók szerint az összesen tízezer forintos két vizsgálatot el tudná végezni az egyetem is, ha arra tényleg szükség volna. Azonban még arról sincsenek meggyőződve, hogy az egésznek van bármi értelme. Nemrégiben vettek részt ugyanis ugyanezek a hallgatók onkológiai és sebészeti gyakorlaton is, így akkor már minden igazolást beszereztek ahhoz, hogy műtőbe léphessenek. Ezek után egy újabb hasonló igazolás beszerzése, ezúttal magáncégektől, értelmetlen pénzköltésnek tűnik számukra.

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.