Amióta az állam felel a védőnői hálózatért, az alapfelszerelések sem adottak

Egy védőnő arról beszélt az RTL Híradónak, hogy amióta az állam a fenntartója a védőnői hálózatnak, az alapeszközök sem adottak.

2024. május 27., 08:43

Szerző:

Papír, tinta a nyomtatóba és műanyag pohár sincs több védőnői rendelőben. Ezért a szülőktől kértek segítséget a facebookon. Az RTL Híradónak nyilatkozó védőnő szerint általános probléma, hogy a kórházak nem rendelik meg a szükséges eszközöket. Így sokszor előfordul, hogy maguk vásárolják meg ezeket. Az Országos Kórházi Főigazgatóság azt ígérte, utánanéznek a panasznak és hiány esetén pótolják az eszközöket.

Jól sikerült a védőnői hálózat államosítása

Jól felszerelt és modern volt a védőnői rendelő a 18. kerületben, amikor az RTL stábja tavaly ott forgatott a védőnői hálózat júliusi központosítása előtt. Azóta az önkormányzatok helyett a megyei kórházak felelnek az ellátásért. A szükséges felszerelések azonban nem mindenhol biztosítottak.

Erről több védőnő a facebookon panaszkodott a napokban. Bejegyzéseiket először Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg néhány nappal ezelőtt a Facebookon.

Az egyik védőnő azt írta, hogy „utolérte őket a központosítás átka. Elfogynak a tartalékaik.” Ezért azt kérték a kismamáktól:

hozzanak vizeletmintát a várandós gondozásra, mert nincs pohár.

Továbbá „a szülői kérdőívet is nyomtassák ki két példányban, mert nincs papír és lassan toner sem lesz a nyomtatóban.”

Egy másik bejegyzésnél pedig azt is hozzátették, hogy „WC-papírt nem tudnak kirakni a mosdóba.”

A segítségkérő posztokhoz sokan hozzászóltak, többen ajánlották fel, hogy pénzt utalnak vagy visznek papírt és tintát a nyomtatóhoz. Ezekből idézni már nem tudott a Híradó riportere, mert a bejegyzéseket Kunetz Zsombor megosztása után a legtöbb helyről törölték. Pedig nem egyedi esetekről van szó.

Legalább 400 védőnő hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből

Amint arról a 168.hu is beszámolt, hiába nyilvánították hungarikummá, a védőnői szolgálat is jelentős emberhiánnyal küzd. Magyarországon jelenleg 5200 védőnői álláshely van, ebből legalább 400 betöltetlen.

2013 óta a legnagyobb problémájuk a bérben történő megkülönböztetés. A velük megegyező szakmai felsőfokú végzettséggel rendelkező ápolónők, gyógytornászok és dietetikusok az egészségügyi szakdolgozói bértábla szerint kapnak alapbért, ami jóval magasabb, mint a védőnők bére. 

A szakdolgozói bértábla alapján a védőnői fizetés bruttó 195 ezer és 740 ezer közötti összeg, bár még senki nem látott legfelsőbb kategóriákba sorolt, 600-700 ezres alapbért kapó védőnőt. A körzet sajátosságai miatt járó bérkiegészítés 20-100 ezer forint között mozog, de ezt már eddig is nehéz volt kiharcolni, a kórházakból szinte lehetetlen – ennek ellenére nem tudni, mekkora felmondási hullámot jelentenek a változások.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)