Nem érdekelte a kormánypártokat az ellenzék rendkívüli ülése

Teljesen üres fideszes és KDNP-s padsorok mellett záporoztak hétfőn az ellenzék szónoklatai és kérdései a parlament üléstermében. A rendkívüli ülést eredetileg Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálása céljából hívta össze a Momentum, ezzel szemben most sok téma felmerült.

2023. július 31., 15:45

Szerző:

Teljesen üres kormánypárti padosorok mellett rendezett rendkívüli ülést a parlament hétfőn az ellenzék kezdeményezésére. A kormánypártok részéről az ülésen csak a jegyzőkönyvet vezető, fideszes Szűcs Lajos, és az ülést levezető, KDNP-s Latorcai János jelent meg, a vitához azonban ők nem szóltak hozzá. A kezdeményezéssel a Momentum frakció célja eredetileg az volt, hogy lehetőséget biztosítsanak a kormánypárti többségnek Svédország NATO-tagságának hivatalos ratifikációjára, hiszen a magyar parlamenti hozzájárulás – szavazással – hivatalosan az Észak-Atlanti Szövetséghez való csatlakozás feltétele. Noha a július 12-13 között megrendezett vilniusi NATO-csúcs után Stockholmot már a teljes szövetség de-facto tagként kezeli, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke továbbra sem tűzte napirendre a magyar ratifikációs szavazást.

Az ellenzéki képviselők a rendkívüli ülésnapot végül – jobb híján – a kormány kül- és gazdaságpolitikájának éles kritikájáról szóló szónoklatokra használta fel, amelyeket részletesen a Telex tudósítása ismertetett.

Kanász-Nagy Máté LMP-s képviselő felszólalásában például azt hangsúlyozta, „Szomorúan állapíthatjuk meg – nem először –, hogy a kormánypárti képviselők, de a kormány tagjai ennyire veszik komolyan a parlament működését.” Hozzátette, különösen súlyos ez annak a fényében, hogy a kormány egymás után jelenti be a különböző akkumulátorgyár-beruházásokat is, amelyekről mind a társadalmi konzultáció, mind a parlamenti vita elmarad.

„Kínában előbb értesülnek arról, hogy Magyarországon hol építenek akkumulátorgyárat, mint a magyar kormány” – jellemezte a helyzetet Kanász-Nagy. Felszólalásának aktualistását az adta, hogy a kínai Ningbo Zhenyu Technology újabb debreceni beruházására csak napokkal ezelőtt derült fény.

Éles kritikára használta a rendkívüli ülést Toroczkai László, a Mi Hazánk elnök-frakcióvezetője is, aki amúgy a svéd csatlakozást nem támogatja. Ő a többi ellenzéki pártnak és a Fidesznek is üzent, úgy fogalmazott, „a Fidesz és önök pontosan ugyanazt csinálják: a magyar dolgozók pénzéből etetik az oligarchiákat”. Kárhoztatta azonban még a többi ellenzéki pártot azért is, mert „parancsba kapták a gazdáiktól, hogy beszéljenek a svédek NATO-csatlakozásáról”, ami szerinte nem magyar érdek.

Gelencsér Ferenc, az ötletgazda Momentum frakcióvezetője pedig egyenesen azt a kérdést szegezte az üres padsorokhoz, „hol vannak a kormánypárti képviselők a munkanapjukon? Miért veszik fel a fizetésüket, ha nem járnak be a munkahelyükre?” Célzott továbbá arra, hogy aki szerint – a Fidesz propagandaplakátjainak értelmében – vannak Magyarországon „háborúpárti politikusok”, azok morálisan megbuktak.

A DK-s Varju László felszólalását úgy kezdte, „vannak tévedések és vannak bűnök. Egy kormány hozhat rossz döntéseket jó szándékból, de árthat szándékosan is a saját népének”. Majd úgy folytatta, „Putyin és Orbán mocskos gáz- és olajalkuval még mindig a háborút finanszírozzák, azon nyerészkednek, amelyet Magyarország szomszédja, a független Ukrajna ellen indítottak. Ez a háború Orbán Viktor háborúja lett”.

(Kiemelt kép: üres kormánypárti padsorok mellett tartották meg az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett, rendkívüli ülésnapját 2023. július 31-én. Fotó: Brenner Koloman, Facebook)