Újabb koránégetés a válasz az iraki svéd nagykövetség felgyújtására

Irakban és Iránban ezrek tüntettek amiatt, hogy Dánia és Svédország engedélyezte a Korán elégetését. 

2023. július 24., 14:56

Szerző:

Két tüntető felgyújtotta a Korán, vagyis az iszlám szent könyvének egy példányát hétfőn az iraki nagykövetsége előtt – írta meg a Reuters, hozzátéve hogy ezzel a két ország közötti kapcsolatok tovább romolhatnak.

A tüntetők egy magát „Dán Hazafinak” nevező csoport tagjai, amely a múlt héten hasonló demonstrációt tartott, és élőben közvetítette az eseményeket a Facebookon.

Iránban és Irakban több ezer fős tüntetés tört ki, miután Dánia és Svédország a szólásszabadságot védő szabályok értelmében engedélyezte a Korán elégetését. Irakban a tüntetők csütörtökön felgyújtották a bagdadi svéd nagykövetséget. 

A hétfői koppenhágai tüntetés szervezője rátaposott a Koránra, és meggyújtotta egy földön lévő iraki zászlóval együtt.

Ali Khamenei ajatollah iráni legfelsőbb vezető szombaton kijelentette, hogy a Koránt megszentségtelenítő embereknek a „legsúlyosabb büntetést" kell kapniuk.

(Kiemelt kép: Elégette a Koránt, az iszlám vallás legszentebb könyvét egy szélsőjobboldali dán aktivista, Ramsu Paludan a Törökország stockholmi nagykövetsége előtt tartott demonstráción, 2023. január 5-én. Fotó: Fredrik Persson / TT News Agency via AFP)