Ferenc pápát feldühítette a Korán-égetés

Elítéli és elutasítja a cselekmény engedélyezését, mint a szólásszabadság egyik formáját.

2023. július 3., 12:08

Szerző:

Ferenc pápa azt mondta, hogy a muszlimok szent könyvének, a Koránnak az elégetése feldühítette és felháborította, és hogy elítéli és elutasítja a cselekmény engedélyezését, mint a szólásszabadság egyik formáját. 

„Minden szentnek tartott könyvet tiszteletben kell tartani, hogy tiszteljük azokat, akik hisznek benne”– mondta a pápa az Al Ittihad című lapban hétfőn megjelent interjúban. „Dühösnek és undorodónak érzem ezeket a cselekedeteket. A szólásszabadságot soha nem szabad arra használni, hogy másokat lenézzünk, és ennek megengedését elutasítjuk és elítéljük” – írja a Reuters.

Ahogy arról beszámoltunk, egy férfi a múlt héten Svédország fővárosában, Stockholmban széttépett és elégetett egy Koránt, ami több állam, köztük Törökország határozott elítélését váltotta ki, amelynek támogatására Svédországnak szüksége van a NATO katonai szövetséghez való csatlakozáshoz. Bár a svéd rendőrség a közelmúltban több Korán-ellenes tüntetésre vonatkozó kérelmet is elutasított, a bíróságok felülbírálták ezeket a döntéseket, mondván, hogy azok sértik a szólásszabadságot. 

Vasárnap egy 57 államot tömörítő iszlám csoportosulás azt mondta, hogy kollektív intézkedésekre van szükség a Koránt gyalázó cselekmények megakadályozására, és a nemzetközi jogot kell alkalmazni a vallási gyűlölet megállítására.

(Kiemelt képünkön Ferenc pápa. Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP)