Marokkó hazahívta nagykövetét Svédországból a Korán-égetés miatt

A külügyminisztériumba kérette Svédország rabati ügyvivőjét, miután egy férfi megtaposta a Koránt, szalonnaszeleteket csúsztatott bele, majd elégette néhány oldalát Stockholm központi mecsetjének közelében szerdán.

2023. június 29., 14:06

Szerző:

A marokkói fővárosban, Rabatban közölték Svédország külképviseletének ügyvivőjével, hogy a királyság határozottan elítéli „a támadást”, és elutasítja a „sértő és elfogadhatatlan” cselekedetet. Marokkó szerint a svéd kormány a felelős azért, hogy az effajta provokációk megismétlődhetnek. 

Salwan Momika, egy Svédországba menekült 37 éves iraki férfi megtaposta a Koránt, szalonnaszeleteket csúsztatott bele, majd elégette néhány oldalát. A demonstráció a svéd főváros legnagyobb mecsetje előtt történt mintegy száz bámészkodó jelenlétében. Az eset egybeesik az íd al-adhával, a muszlimok világszerte megtartott áldozati ünnepével.

„El fogjuk égetni a Koránt. Azt fogjuk mondani: ébredj fel Svédország” – mondja Salwan Momika, aki az engedélyt kérte. A rendőrség az egész országból erősítést hívott, miután a stockholmi mecset előtt történt Korán-égetés miatt rendbontás alakult ki az AFP információ szerint. 

Az iraki kormány „betegnek és szélsőségesnek" nevezte a cselekedetet, és úgy vélte, ez és az ehhez hasonlók „a gyűlölet és ellenségeskedés szellemét tükrözik, amiknek semmi közük a szólásszabadsághoz”. Felszólították az érintett kormányokat, hogy akadályozzák meg a maroknyi szélsőséges nem kívánatos következményekkel járó tetteit. Washington és Ankara is elítélte a történteteket.

A svéd rendőrség előzetesen jóváhagyta ugyan a „tiltakozóakciót”, de azt követően eljárást indított „etnikai vagy nemzetiségi csoport elleni izgatás” ellen, továbbá azért is, mert a tett elkövetője megszegte a Stockholmban érvényben lévő tűzgyújtási tilalmat. Egy svéd-dán jobboldali szélsőséges már tavaly januárban elégette a Korán egy példányát Törökország stockholmi nagykövetsége közelében, kiváltva a muszlim világ haragját. A Svédország NATO-csatlakozását egyelőre nem támogató, illetve feltételekhez kötő Recep Tayyip Erdogan török elnök akkor azt mondta, Svédország nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg engedik, hogy az iszlám szent könyvét utcáikon égessék.

(Kiemelt képünkön: Salwan Momika égeti a Koránt. Fotó: Södermarsholm, Södermarsholm, Södermarsholm: Stefan Jerrevång / via AFP)