Óriási veszteséget halmoz fel az MVM a rezsicsökkentés miatt

Ennek is valószínűleg az adófizetők isszák meg a levét.

2022. január 26., 16:23

Szerző:

Évi 400-450 milliárd forintnyi vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés fenntartásából a jelenlegihez képest viszonylag kedvező gázárak mellett is – számolta ki a portfolio.hu

A lap szerint ha tartósan magasak maradnak a gázárak, például az orosz–ukrán feszültség miatt, akkor az éves veszteség akár duplázódhat is. Ez később végső soron az adófizetők terhére megy majd.

A rezsicsökkentés veszteséget jelent az egyetemes gázpiacon „egyeduralkodó”, állami tulajdonú MVM Zrt. számára. A tavaly december elején elrendelt 350 milliárd forintos államháztartási kiigazítás után szilveszter este plusz 208 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a magyar állam az MVM-ben. Ez a komoly tőkeemelés egyébként éppen egy évvel követte a 2020 végi hasonló, 210 milliárd forintos tőkeemelést. Ezzel az MVM jegyzett tőkéje a 2019-es 337 milliárdról 2021 végére 797 milliárd forintra ugrott úgy, hogy a 2018-as enyhe, 12 milliárdos adózott veszteség után 2019-ben közel 47 milliárdos, 2020-ban pedig közel 55 milliárdos adózott nyereséget termelt az állami cég. A Portfolio megkérdezte a Magyar Villamos Műveket, mi szükség volt a tőkeinjekcióra. Ezt a választ kapták az MVM Kommunikációs Igazgatóságától:

„Az MVM Zrt. tőkeemelése a cégcsoport kiemelten fontos stratégiai beruházásai finanszírozására szolgál. Az MVM tőkepiaci jelenlétének további megerősítése érdekében végzett folyamatok továbbra is zajlanak.” 

A Portfolio szakmai forrásai úgy vélik, hogy

a rezsicsökkentés jócskán elkezdte rontani a cégcsoport eredménytermelő képességét,

az pedig elkezdte kifeszíteni az MVM Csoport teljes finanszírozási portfólióját is, így ahhoz, hogy a cégcsoport frissen megszerzett hitelminősítéséhez fontos célértékek javuljanak, illetve a meglévő külső forrásokat fent lehessen tartani és újakat is be lehessen vonni, szükség volt a tőkeemelésre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Tegnap 21:45

Tűz volt egy maglódi áruházban csütörtök este, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy több mint ötszáz embernek kellett elhagynia az épületet. Az MTI úgy tudja, hogy a tűz az Auchan-áruházban keletkezett.