Orbán Viktor nem teljesíti Ursula von der Leyen kérését, nem fog nőt jelölni az Európa Bizottság magyar biztosának

2019. július 12., 15:51

Szerző:

Nem tudjuk teljesíteni – válaszolta Orbán Viktor pénteken az Országházban az ATV kérdésére, eleget tesz-e Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke kérésének, és Trócsányi László mellett egy nőt is jelöl magyar biztosnak a 28 tagú testületbe. – Nálunk már van döntés, ki a jelöltünk – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor 2019. április 5-én a Bálnában, a Fidesz EP-választási kampánynyitóján
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Trócsányi László igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt a május 26-i EP-választáson, amely után négy nappal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az Orbán-kormány visszavonja a szívügyének számító törvényt a közigazgatási bíróságok átalakításáról.

Ursula von der Leyen az első nő lehet az európai Bizottság élén, ha az Európai Parlament a jövő héten megszavazza a kinevezését. Orbán Viktor annak ellenére támogatta a jelölését, hogy a politikus, jelenleg még német védelmi miniszter bírálta Magyarország menekültpolitikáját, és többször határozottan kiállt az Európai egyesült Államok eszméje mellett.

Trócsányi László utóda Varga Judit, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára lesz a tárcavezetői székben.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.