Február közepén online konzultáció indul az ország nyitásáról

Nőtt a foglalkoztatottak száma is az országban, erről is beszélt a miniszterelnök

 

2021. február 4., 12:37

Szerző:

„Mikor indul újra az élet? Február közepén indítunk konzultációt online a nyitásról. Egy lépésben vagy több lépésben szeretnék az emberek? Ez azért lehetséges, mert van vakcina, ami védettséget adhat. A vakcinakérdés a kormánynak nem politikai kérdés” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán.

 
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
 

 

Beszélt arról is, hogy decemberben már ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt.  A foglalkoztatottak száma újra elérte a 4,5 milliót. A kormányfő ismertette a hitelmoratórium bevezetését és a bértámogatásokat a nehéz helyzetben lévő ágazatoknál. Elmondta, hogy ezek esetében elengedték a szociális hozzájárulási adót, és felére csökkentették az iparűzési adót, továbbá beruházási támogatásokat adtak.

A kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről is döntött a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak (kkv): így

ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni. 

„A beruházási ráta magas szinten tartása alapozza meg a következő évek növekedését” - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a fórumom. 

Hozzátette: a járvány idején a magyar gazdaságvédelem elsősorban a beruházási ráta magas szinten tartására koncentrált, arra, hogy magas maradjon a nemzetgazdasági és az állami beruházások aránya is. Jól látható, hogy 2020 első három negyedévében a nemzetgazdasági beruházásokban európai összevetésben a második helyen, míg az állami beruházások arányát tekintve az első helyen volt a magyar gazdaság - mondta. Kijelentette: ebben van jelentős előnye az országnak, és ez alapozza meg a következő évek növekedését. Varga Mihály szerint az idei második negyedév lesz a fordulópont, amikor már kétszámjegyű lesz a gazdasági növekedés.