Orbán Viktor: Leghamarabb jövő hét végére lehet lazítani a Budapestet és Pest megyét érintő korlátozásokon

2020. május 8., 07:49

Szerző:

Cikkünk frissül.

Leghamarabb jövő hét végére történhet meg a központi régióban a kijárási korlátozások lazítása, de nagyon óvatosnak kell lenni a szakemberek iránymutatása alapján – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádión szokásos péntek reggeli interjújában.

Az orvosok, szakértők óvatosak, fokozatosságot javasolnak és nem győzik ismételni, hogy a maszk használatával és a védőtávolsággal egymást is segítjük.

„Örömmel indítjuk újra az életet, de nem a gazdaságot”, mondta.

A gazdaságnak az a dolga, hogy szolgálja az életünket, és bár a gazdaság nagyon fontos, de az élet újraindítása ennél fontosabb.

„Én sietnék, de a zakómat markolják a szakemberek”, fogalmazott.

Várjuk meg, hogy a halálozási számok és arányok hogyan alakulnak. Ugyanakkor szerinte az újraindítással „szép eredményeket értünk el, de nem szabad átesni a ló másik oldalára”, hogy úgy teszünk, mintha minden rendben volna. Ne higgyük, virológus szakértők lettünk a sok cikk olvasása alapján,

„maradjunk a saját kaptafánknál, maradjunk politikusok, az újságírók pedig újságírók”,

és hagyjuk a virológusokra a feladatokat, mondta, hozzátéve, „ne higgyük, hogy már jobban értünk hozzá, mint akiknek ez a szakmája”.  

Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 
 

A kormányfő beszélt arról is, akkor lesz elégedett, „ha megöltük ezt a nyomorult vírust”. De ahhoz vakcina kell, az meg nincs és „a világ tudósai” egyelőre nem tudtak szerinte konkrét eredményeket elérni.

Az érettségit értékelve úgy látta, sikerült azt „kisebb zökkenőkkel” lebonyolítani, a hirtelen átállás a digitális oktatásra szintén jól sikerült, ilyen gyors átállást ilyen kevés zökkenővel „sehol Európában” nem tapasztalt,

„jól vizsgázott az oktatási rendszerünk”, jelentette ki.

Megkérdezte a műsorvezető, hogy kinyitnak-e az iskolák még az oktatási szünet előtt, de Orbán úgy reagált: „nagyon bizonytalan vagyok, nem látom, hogy ennek a feltételei meg lennének”, akár a szülők, akár a pedagógusok részéről. Kevés szülő adja be gyerekekét az egyébként most is nyitva lévő intézményekbe, így nem valószínű, hogy a nyári szünet előtt újraindul a fizikai oktatás Magyarországon.

Azt is kijelentette, 

„én most fontosnak éreztem, hogy ezt a védekezést magam irányítsam. És nem azért mert értek az egészségügyhöz,

ezzel nem lehet megvádolni, de a józan eszem a helyén van”. Szerinte azt kell bizonyítani most az emberek számára, hogy az állam hűséges hozzájuk, amit azzal lehet kellő erővel megmutatni, ha a miniszterelnök személyesen irányítja a járvány elleni munkát. Ezért nem bízta például a „munkában még a miniszterelnököt is legyőzni képes” külügyminiszterre.

Beszélt arról is, hogy márciusban 5,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés, de Orbán szerint az áprilisi adatok ehhez képest „brutálisak" lesznek, és még a májusi se lesznek jók, de a júniusiak lehetnek jobbak.

A kormányfő úgy fogalmazott:

az elmúlt időszakban „százhatvanegynéhány ezer” magyar vesztette el a munkáját,

de nem kizárólag a járvány miatt, hanem ennyien kérnek segítséget az államtól.

Természetesen szóba került az Európai Néppárt is, azt mondta, egyre nehezebb „a médiákból megbízható híreket begyűjteni egy másik országban zajló folyamatról”, de „mi ismerjük a valóságot, ők meg nem ismerik”. 

Donald Tusk leveléről szerinte nehéz eldönteni, hogyan reagáljon az ember, mert normális esetben, ha valakit megrágalmaznak, odamegy és megkéri az illetőt, hogy fejezze be. Amikor ez tizedszer is megtörténik, megrántja a vállát és nem megy oda többet, mert a bolond lyukból bolond szél fúj. Vannak pillanatok, amikor azt kell mondani, hogy álljon meg a menet, mint most is. 

Magyarországon tízezrek vannak életveszélyben, közben hátulról belénk ütöttek. „A magyarokkal nem lehet következmények nélkül kötözködni, rendezni fogjuk a számlát” – mondta Orbán. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.