Orbán Viktor: „Ha nem dolgozunk, akkor éhen fogunk halni”

Orbán Viktor optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően; Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó rendezvényen azt mondta: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei.

2024. március 4., 14:49

Szerző:

Orbán Viktor hangsúlyozta: a sikeres gazdaságpolitika két feltétele - a helyzetet kezelni képes pénzügyi tárca és gazdasági minisztérium, valamint a gazdaságpolitika bázisát adó, a kormánnyal jól együttműködő kamarai háttér – adott, ezért optimista az előttünk álló két év gazdaságpolitikáját illetően.
Hangsúlyozta: miniszterelnök feladata pedig az, hogy a gazdaságpolitika mögül az egyszerű, józan paraszti megfontolások ne tűnjenek el.

A költségvetési hiányról szólva azt mondta, egyelőre többet költünk, mint amennyit keresünk, a foglalkoztatási adatokkal kapcsolatban pedig azt emelte ki: „ha nem dolgozunk, akkor éhen fogunk halni”, ezért minden erőt arra kell összpontosítani, hogy az embereket meggyőzzék, van értelme dolgozni.

A kormányfő szerint a 2020 és 2024 közötti időszakot a reálgazdaság nagyobb baj nélkül túlélte, ennek pedig az az oka, hogy hagyták, hogy az emberek és a vállalkozók is keressenek. Másik okként azt jelölte meg, hogy a kormány "a Nyugatot majmoló, utánzó gazdaságpolitikát primitív képletre lefordító" megközelítés helyett teljes világgazdasági kapcsolatrendszerben kezdett gondolkodni. Miközben a Nyugat megbotlott, az ország gazdasági kapcsolatrendszerének keleti lába továbbra is virágzott – mondta.

 

 

Orbán Viktor szerint nem tudjuk, meddig vannak még itt az amerikaiak

 

Nem tudjuk, az amerikaiak meddig maradnak itt, Európában, és saját erőből nem tudjuk megadni a biztonságot a magunk számára, ezért gyorsított hadiipari fejlesztések zajlanak mindenhol – figyelmeztetett.

Felidézte azonban: a magyarok ösztönei jól működtek, mert a háború kitörése előtt 3-4 évvel Magyarország megkezdte a magyar hadiipar történelmileg példátlan mértékű felépítését és fejlesztését. Ezért mindenki előtt vagyunk 2-3 esztendővel. A politika néha az intuíciók világa, nem csak a törvényszerűségeké, ez a zöld átállásra is igaz és a védelmi ipar fejlesztésére is – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, ez egy "proxyháború", és teljesen nyilvánvaló, hogy azt a Nyugat nem nyeri meg az oroszokkal szemben. Ám ez fordítva is igaz, ezért egyetlen megoldás van: előbb-utóbb béketárgyalások lesznek – tette hozzá.

Az a kérdés, hogy kinek az oldalán van az idő. Mi vagyunk az egyetlen ország, amelyik azt mondja, az idő az oroszok oldalán van, ezért nekünk érdekünk, hogy minél hamarabb lezáruljon ez a konfliktus - közölte.

Úgy folytatta: Nyugat-Európában az országok többsége sajnos úgy gondolja, hogy az idő a Nyugat oldalán van. Ez egy érdekes gondolatmenet, ha az ember az Atlanti-óceán partján ül, de nem a Kárpát-medencében - értékelt.

Hangsúlyozta ugyanis: a magyar biztonsági stratégiának az a fő vonala, hogy Magyarország és Oroszország között mindig kell lennie valamilyen entitásnak, ezt most éppen Ukrajnának hívják.

A háború fő kérdése magyar szempontból, hogy az orosz határ közelebb jön-e hozzánk vagy nem - mondta, hozzátéve: ha a háború folytatódik, a határ az orosz katonai sikereknek köszönhetően közeledni fog. Ez teljesen ellentétes a mi érdekeinkkel, ugyanakkor arról is meg vagyunk győződve, hogy ezt egy módon lehet elkerülni: ha a Nyugat összeszedi magát és megpróbál egy béketárgyalásos helyzetet elérni - jelentette ki a kormányfő.

Értékelése szerint ez most már nem is lesz olyan egyszerű, mint lett volna egy évvel ezelőtt, mert a katonai helyzet most teljesen egyértelműen az oroszok felé hajlik.

Közben Európát az a veszély fenyegeti, hogy az oroszok végül csak az amerikaiakkal lesznek hajlandók tárgyalni, és az egész európai biztonsági berendezkedés egy orosz-amerikai megállapodáson múlik - fűzte hozzá.

A közvetlen biztonsági környezet tehát nem néz ki jól, "ezért egyáltalán nem hazardírozás, hanem az egyetlen épelméjű esély megjátszása Magyarország részéről az, ha Trump elnök úr visszatérésére fogadunk" - fogalmazott.

Csak egy új szereplő találhat kiutat, akinek nem volt része abban, hogy ez a háború kitört - értékelt, hozzátéve: az egyetlen esélye a világnak egy relatíve gyors békekötésre egy politikai változás az Egyesült Államokban.

Magyarország számára ezért nem szimpátiakérdés, kit kedvel vagy kit nem, az a kérdés, melyik elnök hoz olyan külpolitikát, amely a magyar biztonságot megerősíti - hangsúlyozta.

Abba nem szólhatunk bele, Amerika milyen elnököt választ, de nem látjuk bele a mostani amerikai kormányzatba azt a képességet, hogy gyors békét teremtsen ezen a fronton, ami a magyar gazdaság számára is kulcskérdés - közölte.

Orbán Viktor azt mondta: az európai uniós választások nagy jelentőségűek lesznek az észszerűség szempontjából.

Kiemelte: az európai politikai tér leírható úgy is, hogy egyik oldalon a globalisták, föderalisták, másikon a szuverenisták. De úgy is, hogy ma Európában ideológiavezérelt politizálás zajlik, a legnagyobb baj, hogy akik a legfontosabb pozíciókat elfoglalják, tipikusan baloldali, ideologikus gondolkodású emberek, és ilyen döntéseket is hoznak - mondta a kormányfő.

Az ideológiai gondolkodás nem tudja egyensúlyban tartani az eszméket és a gyakorlatot - mondta a miniszterelnök. "A vágyvezérelt, ideologikus gondolkodás fölé kerekedik a valóságnak", és hoznak olyan döntéseket - például a klímapolitika vagy agrárgazdaság területén - amelyek elvi szempontból helyesnek tűnnek, csak közben tönkremegyünk velük - fogalmazott.

 

A kormányfő beszédében kitért Magyarország regionális együttműködéseire is. Felidézte: hosszú ideig egy V4-es struktúrában gondolkodtak Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával, amelyet nem érdemes feladni, még van benne "valamennyi élet", de látni kell egy másik együttműködési lehetőséget a szuverenista államok között.

 

A jövő szempontjából Orbán Viktor a legfontosabbnak azoknak a nemzeti holdingoknak támogatását nevezte, amelyek képesek arra, hogy külföldön profitot termeljenek és hazahozzák, kiegyenlítve a profitegyenleget, utalva a Molra, az OTP-re, valamint az ingatlanok, az infokommunikáció és a hadiipar területére.

Varga Mihály pénzügyminiszter szavait megerősítve közölte: a kormány szándéka, hogy 2024-ben a 6,5 százalékos hiányt 4,5-re mérsékelje, a rákövetkező évben 3,7 százalékra, majd azt követően 2,9 százalékra. Arra is felhívta a figyelmet: az Európai Unió a koronavírus-járvány utáni "ziláltságból" most tér vissza a szabályozott gazdasági működéshez, és az uniós pénzügyminiszterek tanácsa szerint négy évet adnak majd arra, hogy minden ország ismét tartsa a 3 százalék alatti költségvetési hiányt és a 60 százalék alatti államadósságot – mondta.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara budapesti gazdasági évnyitóján 2024. március 4-én. MTI/Máthé Zoltán)

 

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.