Orbán fegyvergyárat avatott

Ma kezdődik a legmodernebb harci járművek gyártása a Rheinmetall zalaegerszegi üzemében, az ünnepi átadón egy Lynx vázát gördített be a rendezvénytérbe Orbán Viktor és a német cég elnöke.

2023. augusztus 18., 14:46

Szerző:

A német ipar ma már a járműgyártástól a hadiiparig pontosan tudja, mekkora szerepet játszanak a magyarországi gyárak, a magyar szakmunkások és mérnökök, a magyar hozzáadott érték a német világmárkák globális sikerében – jelentette ki a miniszterelnök pénteken Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary gyár ünnepélyes átadásán. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország, Közép-Európa és Németország „szétválaszthatatlanul össze van tapasztva”, és a versenyképesség megőrzésében a legtermészetesebb szövetségesek vagyunk és leszünk a jövőben is.

A harci járműveket gyártó üzem mellett tesztpálya és kísérleti csarnok is van, vagyis a gyártás és a kutatás-fejlesztés egy helyen valósul meg. „Ahogy a nagykönyvben meg van írva: made in Hungary a szó minden értelmében” - fogalmazott a kormányfő, aki ugyanakkor jelezte azt is, német technológia nélkül ez a made in Hungary sem lenne olyan, amilyen.

A cégcsoporton belül világrekord gyorsasággal épült meg Európa legmodernebb és legkiválóbb harckocsigyára, amely kimagasló védelmi képességeket ad Magyarországnak – jelentette ki a Rheinmetall elnöke az avatón. Armin Papperger kifejtette: Magyarország része az európai légvédelmi kezdeményezésnek, megvan a képesség és a kapacitás arra, hogy itt légvédelmi fegyvereket és lőszereket is gyártsanak.

„Készen állunk arra, hogy Magyarország lényeges szereplője legyen az európai védelmi iparnak” – mondta a Rheinmetall elnöke.

Hozzátette, hogy

nemcsak betonból és acélból áll a gyár, hanem az emberekről is szól, az utóbbi évek során több mint 200 magyar dolgozót képeztek már ki, és még több százan csatlakoznak majd a következő években.

Armin Papperger úgy vélekedett, Magyarország stratégiai döntést hozott, amikor – felismerve a kormány legfontosabb feladatát, hogy megvédje saját állampolgárait, katonáit – a védelmi ipar fejlesztésébe fogott. A szabadság nem jár ingyen, a demokráciáért, a szabadságért kemény árat kell fizetni, az Európai Unió és a NATO-tagállamok védelméért is meg kell küzdeni – tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta: a 21. század kihívásainak való megfelelés érdekében a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az elérhető legmagasabb szintű technológiát képviselő eszközök beszerzésével építi és erősíti képességeit. A modern, high-tech magyar haderő felállítása biztosítja, hogy a Magyar Honvédség nemcsak hazánk védelmét tudja hatékonyan és megfelelően ellátni, de nemzetközi szövetségesi kötelezettségeinek is maradéktalanul képes megfelelni – hangsúlyozta a miniszter.

A precíziós lőszereket izraeli hadműveleti tapasztalatok alapján fejlesztették ki, figyelembe véve a közelmúlt háborús konfliktusait is, egyúttal tökéletes kiegészítői lehetnek a Rheinmetalltól érkező Lynx gyalogsági harcjárművek fegyverzetének - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A zalaegerszegi harcjárműgyár átadóünnepségének végén Orbán Viktor és Armin Papperger egy-egy gomb megnyomásával szimbolikusan is elindította a gyártást, majd egy Lynx vázát gördítettek be a rendezvénytérbe.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) a Rheinmetall német hadiipari cég zalaegerszegi harckocsigyárának avatásán 2023. augusztus 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.