Orbán idehaza: Brüsszel okozza a válságot – Orbán Brüsszelben: Moszkva okozza a válságot

A miniszterelnök sok mindent elmondott az Európai Tanács október 21-i üléséről, a hivatalos, magyar nyelvű összefoglaló szerint azonban pár, nem éppen lényegtelen részletet kihagyott abból, amiről ott döntöttek.

2022. október 24., 18:51

Szerző:

Főként Oroszországot és a moszkvai vezetést okolja a háborúért és az energiaválságért az a hivatalos irat, ami az EU kormány- és államfőit tömörítő Európai Tanács október 21-i csúctalálkozóinak következtetéseiről magyar nyelven is megjelent. A következtetések között, amelyeket tehát Orbán Viktor is elfogadott, az 1. pontban az szerepel, hogy a Tanács

„ismételten hangsúlyozza, hogy Oroszországot terheli a kizárólagos felelősség a jelenlegi energia- és gazdasági válságért”.

A következtetések a továbbiakban megállapítják többek között azt is, hogy

  • az Európai Unió egyetlen tagállama sem fogja elismerni Putyin elnök szeptember 21-i, önkényes annexióját amelyeket Ukrajna Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk régióira jelentett be,
  • a leghatározottabban elítélik az orosz hadsereg polgári lakosság elleni terrorbombázásait Ukrajnában,
  • kijelentik, hogy Ukrajna az önvédelem természetes jogát gyakorolja Oroszországgal szemben az ENSZ Alapokmányának szellemében,
  • még jobban meg kell erősíteni az Oroszország elleni szankciókat.
A magyar kormányfő tehát egyetlen következtetés ellen sem emelt vétót, hiszen úgy ezek nem kerültek volna bele a hivatalos iratba és annak magyar fordításába.

Érdekes módon egészen máshogyan mutatta be Orbán Viktor akkor, amikor a találkozóról, főleg azt hangsúlyozta, hogy „megvédték Magyarországot” az energetikai szankcióktól, amiket „Brüsszel tervezett” azzal, hogy Magyarország, és a Barátság kőolajvezeték útvonalán lévő több ország is mentességet kapott a kőolajszállítást érintő, Moszkva elleni szankciók alól.

„A bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt Magyarország számára. Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások. Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk.” – hangsúlyozta a miniszterelnök erről szóló Facebook-bejegyzésében.

Arról viszont ezek mellett nem beszélt, hogy a közös nyilatkozatban Oroszország kizárólagos felelősségét az energiaválság kialakulásában ő is kimondta. 

(Kiemelt kép: Brüsszel, 2022. október 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én. Mögötte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)