Orbán Viktor: Nem lehet a NATO-ra alapozni Magyarország biztonságát, egyedül is meg tudjuk majd védeni magunkat

Bármilyen támadást el tudunk majd hárítani önállóan a miniszterelnök szerint. Azt viszont nem árulta el, hogy milyen fegyverekkel. Összeszedtük, hogy mire számíthatunk.

2019. február 14., 12:49

Szerző: Molnár Richárd

A Fidesz-közeli Figyelőnek adott interjút Orbán Viktor miniszterelnök annak kapcsán, hogy nemrég tárgyalt a Budapestre látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. A beszélgetésben nem sok konkrétumot említ a magyar kormányfő a tárgyalás során felmerült gazdasági vagy katonapolitikai kérdésekről. Orbán szerint Pompeo két okból látogatott Magyarországra: egyrészt a két ország szövetségese egymásnak, másrészt az előző amerikai elnök, Barack Obamának nem volt fontos Közép-Európa, de Donald Trumpnak igen.

- Ha a NATO keretein túli együttműködés lehetőségeit keressük, akkor mindig észben kell tartanunk, hogy az amerikai külpolitikában Közép-Európára nézve nincs tartós politikai elem - tette hozzá Orbán, arra utalva, hogy az USA törekvései a térségünkben hajlamosak változni, így nekünk erre is fel kell készülni.

Orbán szerint Magyarországnak szuverénnek kell lennie és maradnia a saját területéről kiinduló bármilyen katonai akció esetén. Arról azonban bölcsen hallgatott, hogy az amerikai külügyminiszter felrótta-e neki, hogy akadályozza Ukrajna európai közeledését az oroszok érdekében.

Azt sem árulta el a miniszterelnök, hogy megegyeztek-e amerikai fegyverek vásárlásában.

- Még nem tartunk ott, hogy konkrét fegyvervásárlásról beszéljünk, arról volt szó csak, hogy egy ilyen közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerre szükségünk van. Ezt Magyarország nem tudja előállítani - mondta a kormányfő.

444u információ szerint egyébként végül nem a ballisztikus rakéták elhárítására is képes amerikai Patriot légvédelmi rendszert vásárol Magyarország (ami idegesítené a saját ballisztikus rakétái veszélyeztetésére, így az erőegyensúly rontására háklis Oroszországot), hanem norvég gyártmányú, NASAMS típusú, de amerikai légvédelmi rakétákkal felszerelt, elsősorban repülők ellen használható fegyverrendszert.

24.hu információi szerint ráadásul az is felmerült, hogy a 2026-ig bérelt svéd Gripen vadászgépek leváltására amerikai vadászgépeket vásárolna Magyarország.

A norvég gyártmányú NASAMS légvédelmi üteg

- Ennek a fegyverzetelemnek a beszerzése illeszkedik a többéves hadászatfejlesztési folyamatba (ide tartozik például a német Leopard tankok és a francia Airbus helikopterek vásárlása - a szerk.), amelynek a végén Magyarországnak jelentős katonai ütőereje lesz, és bármilyen irányból érkező támadást saját erőből is ki tud védeni - mondta a miniszterelnök, majd hozzátette:

- Nem gondolom, hogy Magyarország katonai biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni.

Ennek némileg ellentmondva Orbán azt is kijelentette, hogy az egységes európai hadsereg létrehozásának elkötelezett híve. A kormányfő ugyanakkor bírálta az Európai Unió szankcióit Oroszország ellen, de inkább az oroszokkal való gazdasági együttműködést, illetve a gázkérdést járta finoman körül.

Orbán egyaránt nyitottnak mutatkozott a Románia fekete-tengeri területén kitermelésre váró földgáz, valamint egy horvátországi LNG-terminálból érkező amerikai cseppfolyós gáz magyar felvásárlására, de azt hozzátette:

- Magyarok vagyunk, nem balekok.

21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.